De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Wat is de beste manier? Was je gezicht met zeep die je inmasseert, totdat het begint te schuimen. Spoel je gezicht dan met warm water af en droog het af met een handdoek. Daarna kun je een zonnebrandcrème of een moisturizer met UV-bescherming aanbrengen.
Heet water gebruiken
Er wordt vaak gezegd dat heet water effectief is voor het reinigen en dat het de poriën opent. Toch is lauw water beter voor uw huid. Te heet water droogt uw huid namelijk uit en zorgt voor roodheid. Na het wassen met lauw water kunt u ook uw gezicht naspoelen met wat koud water.
Er zijn meerdere redenen waarom je gezicht wassen met een gezichtsreiniger belangrijk is. Ten eerste door alle invloeden van de dag; stof, zweet, talg, vuil en make-up, kunnen de poriën verstoppen – hierdoor kunnen er puistjes ontstaan. Ten tweede werken verzorgingsproducten veel beter op een schone huid.
Wist je dat: Het is even belangrijk om je gezicht 's ochtends als 's avonds te reinigen. Tijdens het slapen produceert het lichaam talg. Daarom is het belangrijk om je gezicht 's morgens vrij te maken van overtollig talg en vuil. Bovendien wordt een huidverzorgingsproduct beter opgenomen op een goed gereinigd gezicht!
Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Water bevat onder andere mineralen die onze lichaam en huid hydrateren. Genoeg water drinken is dus belangrijk om er goed uit te blijven zien en onze huid gehydrateerd te houden.
Warm water kan je gezichtshuid uitdrogen. Je poriën gaan open staan en te veel van de huidoliën worden weggespoeld. Daarom is het slim om je huid met koud water te wassen. Door de kou zal je huid harder moeten werken om weer op temperatuur te komen, waardoor de bloedcirculatie toeneemt.
Als je niet dagelijks je gezicht goed reinigt, gaat al het vuil zich ophopen in je poriën. Hierdoor kan je last krijgen van mee-eters, pukkels en een doffe huid. Zorg er daarom voor dat je zowel 's avonds als 's ochtends je huid goed schoonmaakt. Maar let op: meer dan 2 keer is echt niet nodig.
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht.
Je kan inderdaad proberen om je huid te reinigen met jojoba olie (100% zuivere olie) of een druppeltje olie toevoegen aan de reiniger. Omdat jojoba olie een lichte olie is en de poriën niet verstopt, is het ook erg geschikt als je last hebt van een vettere huid en/of onzuiverheden.
Warm water voelt misschien fijn aan op je gezicht, maar het kan de natuurlijke en beschermende oliën op je huid aantasten. Gevolg: een uitgedroogde huid en een overproductie van talg. Lauw water is het beste om je huid voorzichtig én effectief te reinigen.
Als de temperatuur stijgt, kan er in water meer worden opgelost. Afwasmiddel versnelt dit proces, omdat het vet in kleine bolletjes opbreekt. Bovendien wordt door het warme water ook het vuil zelf warmer.
Hoelang gezicht wassen? Ook daar heeft Stephens een antwoord op: zo'n dertig seconden, zegt ze. Een seconde meer of minder zal het verschil niet maken, maar een halve minuut is genoeg om alle viezigheid van je gezicht te halen.
Veel dermatologen en beauty experts zeggen: hard water kan droge huid veroorzaken. De redenering hierachter is: in hard water lost de zeep minder goed op, waardoor er een soort residu van zeep en mineralen neerslaat op je huid (eigenlijk net zoals er gebeurt op je kranen, in je waterkoker, of op je douchewand).
Er zijn overigens wel een paar onderzoeken waaruit blijkt dat extra water drinken (een of twee liter extra per dag gedurende 30 tot 42 dagen) kan zorgen voor een toegenomen hydratatie in de huid. Deze effecten werden vooral gevonden bij mensen die (te) weinig dronken.
Kies voor voldoende bladgroenten: de vitaminen en mineralen in groenten als boerenkool, spinazie en peterselie doen wonderen voor je huid. Ze neutraliseren vrije radicalen. Ook gezonde vetten zijn goed voor je huid: denk maar aan zalm, avocado, onbewerkte noten en pure olijfolie.
De ideale temperatuur voor het lichaam ligt in elk geval tot uiterlijk 37 graden. Douchen bij deze temperatuur stimuleert de doorbloeding en werkt daarmee ook goed tegen spierpijn of stijfheid. Heter douchen dan de lichaamstemperatuur is af te raden. Nog beter is het om het warme water af te wisselen met koud water.
Warm water droogt de huid uit, belangrijk is dat het water dus niet te warm is. Warm water vergroot de doorlaatbaarheid van je huid, waardoor huidverzorgingsproducten en daarmee de voedzame bestanddelen beter worden opgenomen. Heet water zorgt ervoor dat de huid rood wordt en dit in een aantal gevallen ook zo blijft.
Afwassen met koud water
Geen probleem. Afwassen met koud water is ook een optie. Hierbij is het extra belangrijk om de vuile vaat eerst goed voor te spoelen, zodat je het ergste vuil vast verwijdert. Het is verstandig om afwasmiddel te gebruiken dat speciaal is samengesteld voor koud water.
Het is belangrijk om je huid regelmatig te reinigen. Het hangt af van je huidtype hoe vaak je je gezichtshuid moet reinigen. Heb je meer een gevoelige of droge huid, dan is één keer per dag reinigen genoeg. Heb je eerder een vette huid, dan is twee keer per dag ook goed.
Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Zeep droogt je huid uit, om die reden is het niet zo'n goed idee om je gevoelige gezichtshuid met een gewone zeep te wassen. Veel zepen zijn wel een stuk verzorgender dan de zepen vroeger. De pH-waarde van zepen is lager geworden en ligt dichterbij die van onze eigen huid.
Daarnaast droogt water je huid uit en kan je beter een reiniger gebruiken die ook verzorgend is. Door te reinigen voorkom je verstopte poriën en een doffe huid. Vooral bij mensen met een vet huidtype kunnen mee-eters en puistjes ontstaan als het gezicht niet goed gereinigd wordt.