Door het plaatsen van gipsplaten die zorgen voor geluidsisolatie los je dit probleem eenvoudig op. Met geluidsisolerende gipsplaten verminder je de geluidsoverlast tussen de verschillende ruimtes van een gebouw.
De gipsplaten spelen een belangrijke rol. Hoe groter hun massa, hoe beter de geluiddemping. Met een enkele gipsplaat aan elke kant krijgt men een demping van 43 dB. Als men het aantal platen verdubbelt, stijgt ze naar 51 dB.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Afwerking van badkamers: Gipsplaten zijn echter gevoelig voor vocht, dus het is belangrijk om speciale vochtwerende gipsplaten te gebruiken in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Gipsplaten zijn aardig luchtdicht, echter de naden tussen de platen niet. Ondanks dat ze waren geverfd door de derde bewoners, zaten er fijne haarscheurtjes tussen de platen.
Welke isolatie achter gipsplaat? Gietschuim isolatiemateriaal is de meest effectieve manier om achter een gipsplaat na te isoleren. Het wordt achter de gipswand gegoten via kleine openingen in de gipswand.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Een houten constructie die niet is voorzien van isolatie werkt als een klankkast en versterkt geluiden zelfs. Betonnen wanden en vloeren op de begane grond zijn vaak massief. Massief beton kan geluid goed tegen houden, juist omdat de massa zo groot is. Maar verdiepingsvloeren zijn vaak van holle betonplaten gemaakt.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Tapijt is van alle vloeren het meest het geluiddempend, maar een kurkvloer is eveneens een interessante optie.
Wat is de beste geluidsisolatie voor de muur? De beste manier om een muur van geluidsisolatie te voorzien, is door een voorzetwand van binnenuit tegen een buitenmuur te plaatsen. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn steenwol of glaswol. Ook kunt u ervoor kiezen om de muur van buitenaf te isoleren.
Extra tips om je kamer geluidsdicht te maken
Voor extra isolatie kun je er ook voor kiezen om een dik wandkleed aan de muur te hangen. Zorg voor ramen met (drie)dubbel glas en dicht alle scheuren en gaten netjes af. Kies voor deuren van een stevig materiaal. Plaats een aantal goed gevulde boekenkasten tegen de muur.
Een muur isoleren tegen burengeluid van naaste buren is vaak effectief, maar vaak bij oude woningen kan het ook helpen om de vloer te isoleren. De wanden worden het best geïsoleerd door deze te voorzien van een voorzetwand, met behulp van Merfoflex Tussenregels.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
Hoeveel demping levert een zwevende vloer of voorzetwand op? In de praktijk kan dit 3 tot 8 dB zijn.
Hoe op te lossen? Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Denk in de eerste plaats aan gordijnen. Hoeveel geluid ze weren, hangt af van de dikte van de stof en de voering. Kies voor gordijnen die voor het kozijn hangen en als het even kan tot op de grond. Ook een groot vloerkleed, een extra plaid over de zetel en massa's kussens kunnen helpen om het geluid te dempen.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Een gipsplaat is een plaat die bestaat uit een kern van gips en die aan voor- en achterzijden en de zijkanten voorzien is van een goed hechtend, speciaal karton. Gipsplaten zijn herkenbaar aan de kleur van het karton waarbij aan de voorzijde van de gipsplaat een grijsachtige karton is bekleed.
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg. Welke plug je kunt gebruiken ligt aan de dikte van de gipsplaat.