Het grootste verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron is dat de nadruk bij een combi-oven op de ovenfuncties ligt, terwijl bij een combi-magnetron de nadruk op de magnetronfuncties ligt. Beide apparaten zijn echter een combinatie van een oven en een magnetron en hebben ongeveer dezelfde functies.
Een combi oven of combi microgolfoven is een combinatie van een oven en microgolfoven. Zo heb je maar één apparaat in je keuken nodig om te bakken, te grillen en te verwarmen.
Wat is een combimagnetron? Een combimagnetron combineert verschillende apparaten in één. Het gemakkelijke van dit type oven is dat je de functie van de magnetron koppelt aan het gemak van een heteluchtoven en grilloven. Dat bespaart dus ruimte in de keuken.
Verschil in Functies
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Een combi oven is een inbouw oven met een magnetronfunctie. Hiermee kun je etenswaren opwarmen of ontdooien. Handig voor het bereiden van diepvriesgroentes, restjes of kant-en-klaar maaltijden. Er zijn alleen inbouw combi ovens: vrijstaande ovens hebben nooit een magnetronfunctie.
Dankzij de onder- en bovenwarmte worden taarten en ovenschotels gelijkmatig verhit. Het grootste nadeel van een combi-oven in vergelijking met een combimagnetron is het hogere prijskaartje. Voor het geld dat je kwijt bent aan een instapmodel combi-oven kun je vaak een heel uitgebreide combimagnetron kopen.
Het eerste wat van belang is wanneer je een oven of magnetron wilt inbouwen, is wat precies de afmetingen zijn van de ruimte waar het apparaat geplaatst moet worden. Het gaat dan om wat we de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte noemen. Meet de nis waar het apparaat in moet kunnen dus eerst zorgvuldig op.
De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik. Bij een oudere (magnetron) oven kan het ingebouwde klokje wel van invloed zijn.
Een combimagnetron is een volwaardige magnetron met grill én heteluchtfunctie. Een combimagnetron is geschikt wanneer je vooral eten wilt opwarmen, ontdooien en zo af en toe wilt bakken en grillen. Maak je vrijwel alleen taarten, cakes en ovengerechten, dan is een oven een betere keuze.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Beste uit de Test: Sharp R-971INW
Maar ook opwarmen met de magnetronfunctie en bakken met de heteluchtoven doet hij prima. Al is hij wel beter in het bakken van bijvoorbeeld cake dan in het bakken van een diepvriespizza. De combistand, waarmee je tegelijk kunt ontdooien en bakken, werkt ook redelijk goed.
Veelgestelde vragen over combimagnetrons – De gemiddelde leeftijd van een combimagnetron is circa 4 tot 5 jaar. Je kunt de leeftijd van een combimagnetron eenvoudig verlengen door er zuinig mee om te gaan en om deze regelmatig schoon te maken.
In onze test scoren de combimagnetrons met een draaiplateau gemiddeld beter voor gelijkmatig opwarmen dan die zonder draaiplateau. Bekijk de combimagnetrons die het beste gelijkmatig opwarmen.
Keukenpapier, bakpapier, papieren borden en papieren bakjes mogen allemaal in de magnetron. Bedrukt papier of kranten kunnen inkt lekken en zijn dus niet veilig. Papieren verpakkingen mogen nooit in de magnetron, omdat ze niet hittebestendig zijn en brand kunnen veroorzaken.
Een combi-oven is een oven die 2 soorten ovens combineert in 1 toestel, namelijk deheteluchtoven en de microgolfoven. Beide ovenprincipes kunnen in dit éne toestel zowel apart als samen gebruikt worden.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Een combi-oven is te vergelijken met een combimagnetron, maar dit apparaat heeft één groot voordeel. De functies op dit apparaat komen dicht in de buurt van die van een echte oven. Met de combi-oven haal je vaak hogere temperaturen dan de combi magnetron. Dit is voor het bereiden van sommige gerechten essentieel.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Oven en magnetron
Een combimagnetron kost gemiddeld 15 euro per jaar aan energie. En een magnetron scoort daar nog onder, maar is wel een sluipverbruiker: in stand-by modus verbruikt-ie jaarlijks zo'n 35 kWh energie.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
In principe is de heteluchtoven de zuinigste elektrische oven. Deze is over het algemeen toch al snel zo'n 15 procent zuiniger dan een gewone elektrische oven. Dat komt omdat je met een heteluchtoven met een lagere temperatuur hetzelfde bakresultaat kunt bereiken.
En welke ovens komen het beste uit de test van de Consumentenbond? De Siemens HB632GBS1 is een inbouw oven uitgevoerd in het roestvrijstaal en voorzien van een inhoud van 71 liter. Deze oven beschikt over een nishoogte van 59 centimeter en is eenvoudig te plaatsen.