De energie uit ons voedsel bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. 90 tot 100% van de gegeten koolhydraten zijn binnen twintig tot negentig minuten in het bloed opgenomen als glucose. Als de glucose niet op korte termijn gebruikt wordt zal het opgeslagen worden in de spieren en lever als glycogeen.
En hoe snel gaat dat dan? De schatting is dat het enkele uren tot meer dan een dag duurt voordat je het eventuele overschot aan energie hebt opgeslagen als vet. In totaal bevat die tosti met kaas en witbrood zo'n 350 kcal.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
De gemiddelde glucose voorraad is 450 gram oftewel 1800 kcal. Om na een maaltijd alle glucose te verbranden moeten er dus 1800 kcal worden opgemaakt. Gemiddeld duurt het 16 uur na een maaltijd voordat echt alle glucose en glycogeen op is. De vetverbranding begint na 12 uur.
De meeste voeding is dermate 'beschikbaar' dat het al geheel is opgenomen in de dunne darm. Complexere voeding zoals vezels, maar ook amandelen en cassave reizen door naar de dikke darm waar ze verwerkt worden door microben die ze omzetten in vetzuren (en daarmee beschikbare energie).
Oorzaken acute misselijkheid
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Hoe ondersteunen sporten en bewegen bij het afvallen? Om af te vallen moet je lichaam meer energie (calorieën) verbranden dan dat het binnenkrijgt via voeding. Dit noemen we ook wel een negatieve energiebalans. Door te sporten en bewegen, verbrand je meer energie.
Samengevat: waar val je het eerst af? Eerst val je af aan je ledematen. Mannen vallen het laatst af op de buik, vrouwen rond de heupen. Je kan dit proces deels sturen door je hormoonbalans te herstellen en specifiek te trainen.
Je krijgt zin om in beweging te komen. Je kunt veel meer eten en lekkerder eten dan je ooit hebt geweten. Je lichaam brandt grotendeels op vetten dus je raakt overgewicht kwijt.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Gefrituurde producten en gepaneerd of hard gebakken vlees zijn zwaarder verteerbaar; Grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten en zaden, pinda's en peulvruchten.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Als je een dag of meerdere dagen wat meer eet dan de dagen ervoor, maar daarna weer je normale eetpatroon oppakt, kom je niet zomaar aan van dit soort eten en komt je lichaam gewoon weer in balans. Vaak ben je het aangekomen gewicht binnen 3 dagen weer kwijt. Het is tevens normaal om 0,1 tot 2 kilo te schommelen.
Er is wel een richtlijn die aangeeft dat je minimaal 1200 kcal nodig hebt per dag om te kunnen functioneren en om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom hanteren wij zelf een grens van 1400 kcal.
'Plots' twee kilo zwaarder
Je kunt door een lage koolhydraatinname en/of een hoog verbruik van je koolhydraten op een zeker moment helemaal 'leeg' zijn. Als je dan één keer een frietje eet met een paar biertjes neemt kan het gebeuren dat je lichaam al die koolhydraten gaat opslaan in je glycogeen.
Vet raak je kwijt door het uit te ademen
Vet is opgebouwd uit de atomen koolstof, zuurstof en waterstof. Als je vet verbrandt, worden deze atomen omgezet in water en CO2. Voor iedere 10 kilo die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit.
Zorg dan dat je eerst vet gaat verliezen. Zo zie je er sneller gespierder uit. Vet verbranden gaat namelijk sneller dan spiermassa aankomen. Daarnaast zorgt het verliezen van vet ervoor dat je insulinegevoeligheid goed is voor wanneer je spiermassa gaat opbouwen.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Tijdsbestek. Uit onderzoek blijkt dat, afhankelijk van de inspanningen die je levert, je na 2 tot 3 weken een verschil op de weegschaal en in de spiegel zult zien.
Als je zwaarder weegt kan 10 kg gewoon nog niet voldoende zijn om ervoor te zorgen dat er een zichtbaar verschil is. Vergeet ook niet dat de meeste mensen je enkel met kledij aan zien wat een groot deel van de progressie kan maskeren. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer je moet afvallen voor het zichtbaar is voor anderen.
Daaruit bleek dat vrouwen gemiddeld ongeveer 69 calorieën verbrandden voor een sessie van 25 minuten, terwijl mannen ongeveer 100 calorieën verbrandden. Met kreunen en zuchten (ja écht) kun je daar nog eens 18 tot 30 calorieën extra bij verbranden, volgens de onderzoekers.
Afhankelijk van je gewicht verbrand je meer of minder calorieën als je wandelt (of welke vorm van beweging dan ook). Gemiddeld is dat 55 calorieën per gelopen kilometer. In 10.000 stappen gaan ongeveer 7 tot 8 kilometer. Dus idealiter verbrand je tussen de 400 en de 500 calorieën per dag door beweging.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.