In Kroatië leven momenteel nog zo'n 1000 bruine beren in het wild, maar hun situatie is niet ideaal. Hun habitat wordt steeds kleiner en de dieren lopen gevaar vanwege verkeer, stropers en jagers. De beren in Kroatië maken deel uit van de Dinarische berenpopulatie, die in totaal uit een kleine 3000 beren bestaat.
Je vindt ze vooral in Gorski Kotar, Lika en delen van Dalmatië. Ze zijn erkend tot beschermde diersoort in Kroatië. Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land.
Dankzij de kiezel ondergrond en het ondiepe water wordt je snorkel avontuur op Kroatië bijna zeker een succes. Ander voordeel is dat rondom rotsen ook veel zeedieren te vinden zijn. Verwacht geen tropische vissen, maar wel veel andere vissoorten, zeesterren, octopus, krabbetjes of zee-egels.
In het binnenland van Kroatië komen wilde dieren voor, zoals wilde zwijnen, herten, vossen, wolven, lynxen, beren, fazanten, adelaars en haviken.
Ook zijn er ruim 90 watervallen waarvan de hoogste 78 meter is en bekend staat als een populaire trouwlocatie. Het Nationaal Park Plitvice bestaat uit veel bebossing, in deze bossen leven diersoorten zoals: beren, wolven, dassen, herten, wilde zwijnen en meer dan 140 verschillende soorten vogelsoorten.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
In Plitvice is zwemmen verboden maar in Krka is het in 2020 nog toegestaan om te zwemmen bij de Skradinski Buk waterval. Vanaf 1 januari 2021 is het ook in Krka niet meer toegestaan om te zwemmen, vanwege het behoud van de natuur.
Dolfijnen zijn mooie, intelligente en sociale dieren. En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen.
De beste gebieden waar je dolfijnen in Kroatië kunt bewonderen, is de zee rond de eilanden Losinj en Cres, waar een gezelschap van meer dan honderd tuimerlaars rondhangen, alhoewel ze ook aangetroffen kunnen worden in andere gebieden van de Adriatische Zee.
“In Slovenië en Kroatië zijn ze heel vriendelijk voor honden. Je kunt ze rustig meenemen naar een terrasje. Ook in veel natuurgebieden mogen ze mee. We hebben tijdens onze vakantie twee activiteiten gedaan waarbij de honden niet naar binnen mochten (een rondleiding door een grot en een kasteel).
Zoals je overal op onze site kunt lezen, is Kroatië een land met maar weinig zandstranden. Het grote voordeel van de rots- en kiezelstranden is dat de zee hierdoor zeer helder is en dus uitermate geschikt om te snorkelen.
Het grillige reliëf onder de zeespiegel kent een diepte van ca 50 meter in het noorden van Kroatië en daalt tot wel 250 meter diepte bij het eilandje Palagruža, midden in de Adriatische zee tussen Dubrovnik en Pescara in Italië.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Roemenië herbergt de grootste populatie bruine beren van Europa. De relatie tussen mens en dier verloopt echter niet altijd vlekkeloos.
De Amerikaanse zwarte beer leeft in Noord-Amerika: de Verenigde Staten, Canada, Alaska en zelfs in Mexico en Florida. Hij leeft voornamelijk in bosrijke zoals naaldwouden. Bijvoorbeeld in nationale parken als Yellowstone park.
Het land waar de meeste beren leven is toch wel Zweden. Zo leven er naar schatting tussen de 20 en de 25 beren per vierkante kilometer. In heel Zweden zijn dit er zo'n 3000 tot 3500. Waar ook in andere Scandinavische landen de beren zich vooral in het noorden ophouden zien we dat ook in Zweden.
Orka's leven in oceanen verspreid over de hele wereld, maar komen het meeste voor in koudere wateren. Soms ook in onze Noordzee. Ze maken lange tochten, en zwemmen soms wel 150 kilometer per dag, op zoek naar eten en om te socialiseren.
Er zijn vele incidenten bekend van dolfijnen die mensen verwonden, naar beneden het water in trokken of agressief seksueel gedrag vertoonden. Daarnaast kunnen dolfijnen bacteriën, virussen en parasieten hebben die overdraagbaar zijn op mensen. De interactie met dolfijnen is ook voor de dieren niet zonder risico.
Aangezien Kroatië meer dan 1.200 eilanden en een gigantisch lange kustlijn heeft, is het vast geen verrassing dat dit een topbestemming is als het op duiken, snorkelen, zeilen, kajakken, windsurfen en andere watersporten aankomt.
Vaak genoeg worden ook dolfijnen waargenomen die met boten mee zwemmen. Dit is niet omdat ze de mensen op de boot zo leuk vinden, of omdat ze zich tot die mensen aangetrokken voelen, maar doodgewoon omdat ze de stroming van de boot leuk vinden. Dit heeft weer te maken met de speelsheid van de dolfijn.
De Adriatische Zee heeft een vrij onregelmatige zeebodem die het favoriete territorium zijn voor de tandbaars, tandbrasem, amberjack of leerfish. Kroatie is ook een uitstekende bestemming voor het big game vissen op blauwvin tonijn or zwaardvis.
Een visvergunning voor een heel jaar is alleen beschikbaar voor inwoners van Kroatië. Voor Big Game vissen is een speciale vergunning nodig. Deze kost 120 kuna voor 1 dag, 200 kuna voor 3 dagen, 600 kuna voor 7 dagen en 1500 kuna voor 30 dagen.
Het toegangsticket voor het Nationaal Park Plitvice Meren kost ongeveer 15 €.
Winnaar: Plitvice meren
De winnaar is het nationaal park Plitvice! Een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen, zonder dat anderen in de weg lopen! Alsnog kan ik je het Krka park ook zeker aanraden, want die watervallen zijn ook de moeite waard en een duik in dit heldere water mag je eigenlijk niet overslaan.
Parkeren kost 8 tot 10 kuna per uur (ong. 1 euro per uur), afhankelijk van het seizoen.