Maar als je lid wordt voordat je gaat staken, krijg je wel een stakingsuitkering. Je moet dan wel een verklaring ondertekenen dat je minimaal 1 jaar lid blijft. Doe je dat niet, dan moet je de stakingsuitkering terugbetalen.
je mag een staking niet verbieden. werknemers mogen niet onder druk worden gezet om toch te werken. je mag individuele werknemers niet benadelen of ontslaan, omdat ze deelnemen aan de collectieve acties.
Recht op loon voor niet-stakers
Werkwilligen die door een wilde staking niet kunnen werken hebben in beginsel wel recht op doorbetaling van loon. Zij moeten kunnen aantonen dat zij werkwillig zijn en dat zij, ten aanzien van de groep waarvan de actie uitgaat, als 'buitenstaander' zijn te beschouwen.
Het Europees Sociaal Handvest (ESH) voorziet in een Europees grondrecht om te staken: staken moet in principe worden toegelaten. Dat stakingsrecht is nodig omdat de werknemer in de collectieve onderhandelingen altijd een zwakkere positie zal hebben.
Werknemers zijn niet verplicht om te gaan staken. Als doorwerkt tijdens een staking, ben je een werkwillige.
Werknemers mogen staken en dus (tijdelijk) hun werk neerleggen volgens het stakingsrecht. Het collectief actierecht is vastgelegd in artikel 6:4 van het Europees Sociaal Handvest. Het kan werknemers dus niet verboden worden om te staken.
Voor dag 1 tot 5 van de staking krijgen ze 85 procent van een vooraf bepaald normbedrag, daarna 115 procent. In 2023 is dat normbedrag 81,93 euro. Het netto tarief voor de 1e dagen ligt dus op circa 70 euro per dag, na dag 6 stijgt het naar 94 euro per dag.
Heeft staken financiële gevolgen? Wie staakt, heeft geen recht op salaris. Als je één dag — d.w.z. meer dan een halve dag — staakt, dan verlies je 1/360 van je brutojaarsalaris. Staak je een halve dag — d.w.z. van meer dan een uur tot een halve dag — dan verlies je 1/720 van je brutojaarsalaris.
De werkgever is niet verplicht om op de dag waarop jij staakt het loon door te betalen. Als je lid bent van een vakbond, zoals CNV of FNV, kan je een stakingsuitkering krijgen. Dat is een financiële vergoeding die wordt betaald uit de stakingskas van de werknemersverenigingen.
Voor de stakers geldt dat zij in beginsel geen recht hebben op loondoorbetaling. Het niet verrichten van de arbeid als gevolg van een staking behoort immers tot de risicosfeer van de werknemer.
Nadelen staking crypto
Via crypto staking verdien je beloningen in de vorm van crypto. Hoewel je misschien meer cryptocurrency hebt, kan de waarde van deze activa in de loop van de tijd aanzienlijk stijgen en dalen. Daardoor kunnen daadwerkelijke beloningen lager uitvallen dan verwacht.
Werknemer heeft re-integratieverplichtingen
Zegt een bedrijfsarts bijvoorbeeld dat een werknemer passende arbeid kan verrichten, dan moet de werknemer dit doen. Doet hij dit niet, dan mag de werkgever de loonbetaling staken.
Geen absoluut recht
Toch is het stakingsrecht niet absoluut. Het is namelijk niet zo dat werknemers zomaar zonder gevolgen voor onbepaalde tijd hun werk kunnen neerleggen, vertelt Houweling: “Als je heel lang gaat staken, kan een werkgever ervoor kiezen het loon niet meer uit te keren.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft.
Een werknemer die werk verzuimt vanwege een staking, heeft dus geen recht op loon. Vakbondsleden kunnen dan overigens aanspraak maken op een uitkering uit de stakingskas van de vakbond.
Geen uitkering voor minder dan 1 dag staken
Voor stakingen die korter dan 1 dag duren, krijg je geen uitkering. Tenzij je tijdens het conflict al in totaal over 1 dag geen uitkering hebt ontvangen.
De afgelopen periode zijn er stakingen geweest in het openbaar vervoer door het personeel van streekvervoerders Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht en Allgo), RET Bus, Hermes en Connexxion.
Voor donderdag 16 maart 2023 tot en met vrijdag 24 maart 2023 zijn er geen landelijke stakingen in het regionale streekvervoer gepland. Als de vakbonden geen akkoord bereiken dan volgen er vanaf woensdag 29 maart 2023 en donderdag 30 maart 2023 weer landelijke stakingen in het streekvervoer.
Er is sprake van een wilde i.p.v. georganiseerde staking, als de staking het initiatief is van de medewerkers zelf, zonder dat de werknemersvereniging de staking mede organiseert (ondersteunt). Bij een wilde staking kan de werkgever gehouden zijn het loon door te betalen van medewerkers die wel (willen) werken.
Crypto staken wordt beschouwd als de gemakkelijkste manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Je krijgt immers een vast percentage over een bepaalde periode. Let wel op, als de munt die je staket in de tussentijd (staking periode) minder waard wordt dan kun je dus wel geld verliezen.
Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto's. Staking is dan ook een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico's zijn dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is nog wel aantrekkelijk.
De laatste keer dat er meer stakingen waren, was in 1988 met 38 stakingen. Het aantal betrokken werknemers bij de stakingen in 2022 was met 17 duizend lager dan in 2021 (28 duizend) en beduidend lager dan in 2020 met 105 duizend stakers. Hierdoor waren er ook minder verloren werkdagen dan in 2021 en 2020.
De werknemers kunnen maar tijdelijk werkloos worden gesteld voor een volledige arbeidsdag zoals bepaald in het arbeidsreglement. Het is dus niet mogelijk de werknemers tijdelijk werkloos te stellen voor een halve dag indien zij normaal een hele dag werken.
Staken is grondrecht
Dit recht is verankerd in het Europees Sociaal Handvest, evenals andere sociale grondrechten zoals het recht op veilige arbeidsomstandigheden en het recht op redelijke arbeidstijden. Het recht op collectieve actie is een uitvloeisel van het recht op collectief onderhandelen.
Daarmee behoort Nederland Europees gezien tot de middenmoot. Van de 26 landen waarvan ETUI cijfers heeft, voornamelijk EU-lidstaten, staken Cyprus en Frankrijk verreweg het meest. Per duizend werknemers gaan hier respectievelijk jaarlijks 251 en 135 werkdagen verloren.