Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om infecties te voorkomen bij kleine schaaf- of snijwonden waar vuil of zand in is gekomen. Of voorafgaand aan kleine ingrepen of operaties. Bij wondjes: spoel de wond met lauw water.
Betadine wordt gebruikt voor het desinfecteren en verzorgen van wonden om infecties te behandelen. Het helpt bij een mooie en snelle genezing van de wond met minder kans op littekens. De werkzame stof is providonjodium. Dit is een speciaal soort jodium dat niet prikt en is hierdoor prettig in gebruik.
Iso-Betadine bijvoorbeeld gebruik je beter niet te veel bij kinderen jonger dan 36 maanden. In dat ontsmettingsmiddel zit jodium en dat kan bij overmatig gebruik tot problemen met de schildklier leiden. Bij jonge kinderen zou ik een wonde sowieso altijd afdekken. Op die manier vermijd je dat ze aan het korstje pulken.
Bij langdurige toepassing op grote oppervlakken kan jodium namelijk in de bloedsomloop van het ongeboren kind terechtkomen. Hierdoor kan de schildklierfunctie van het kind beïnvloed worden. Gebruik geen Betadine op grote huidoppervlakken bij een door een arts vastgestelde, overmatige werking van de schildklier.
Hoe lang je met Betadine moet behandelen is afhankelijk van de diepte van de wond. Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen.
Povidonjodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om infecties te voorkomen bij kleine schaaf- of snijwonden waar vuil of zand in is gekomen.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond. De tweede fase resulteert in en een rood wordende huid.
Hoe kun je een wond schoonmaken? Het beste is om jouw wond voorzichtig schoon te spoelen met lauw, steriel water. Daarna kun je de wond verder reinigen met bijvoorbeeld de. Dep je wond droog met een schone, niet-pluizende doek.
Breng Betadine Oplossing direct vanuit het flesje of door middel van een watje of steriel gaasje aan op de wond en de huid eromheen. Behandel de wond 1 tot 2 keer per dag zolang deze nog open is. Betadine Oplossing bevat povidonjodium als werkzame stof.
Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Ontsmet een open wond met chloorhexidine-oplossing of povidonjodium-oplossing. Laat de wond even drogen. Chloorhexidine is een heldere, ontsmettende vloeistof, crème of spray.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw. Zijn je benen gezwachteld?
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Wanneer u iso-Betadine® op de huid heeft aangebracht kan u de bruine kleur ervan gemakkelijk verwijderen met water. Indien een vlek op synthetische stoffen echter niet verdwijnt na wassen met water en zeep, kan u een verdunde oplossing van natriumthiosulfaat (1- 5%) gebruiken.
Betadine Oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Jodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om de huid te ontsmetten voorafgaand aan huidbeschadigingen, zoals door injecties, sneeën of operaties.
Betadine® bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of met chloorhexidine in alcohol (Sterilon®). Sterilon heeft als nadeel dat het prikt in de wond.
Wordt de rand van de wond rood, dik en warm of het wondvocht witgeel (pus)? Ga naar uw huisarts.
De wond is rood. De grootte van de wond neemt toe. De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage.
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.