Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar. Een andere theorie is de '21 dagen-regel'. Zoals de naam doet vermoeden, gaat de regel ervanuit dat je je na drie weken stukken beter zou moeten voelen, hoe lang de relatie ook duurde.
Liefdesverdriet kan een maand duren, maar ook een jaar. Dit komt doordat je bepaalde fases kunt doorlopen om het liefdesverdriet te verwerken.
Zo blijkt uit een onderzoek dat het gemiddeld drie maanden (11 weken, om precies te zijn) duurt voordat iemand zich weer goed voelt na een break-up.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Heb geen contact meer met de ander; dus niet bellen, appen of mailen. Berg ook alle spullen op die je aan je ex doen denken, zoals foto's en kleding. Probeer ook plekken waar jullie vaak samen kwamen of waar je ex vaak komt te vermijden. Dit alles kan lastig zijn, maar ook effectief.
Volgens psycholoog Rumani Durvasula voelen de meeste van haar patiënten zich beter na zes weken. "Na zes weken beginnen de meeste mensen zich aan te passen aan het leven zonder hun ex. Het kan veel sneller, maar meestal duurt het niet veel langer," zegt ze aan Glamour.
Ook blijkt dat het seksuele gedrag in de eerste maand na de breuk een goede voorspeller is voor het latere, seksuele gedrag. Onderzoeksters Lindsay L. Barber en Lynne Cooper wilden ontdekken wat het beste mechanisme is om het verdriet van het verlies van een partner te verwerken.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Met iemand praten over je probleem
Praat met iemand over je pijn om jezelf te ontdoen van de pijn met het breken van de relatie. Familie, vrienden of getrainde raadgevers zullen je graag helpen om je ellende te verwerken en je terug gelukkig te zien.
Een break-up verloopt vaak messy. Gevoelens van verdriet, rouw, opluchting en boosheid wisselen elkaar in snel tempo af. Er wordt gezegd dat je liefdesverdriet kan vergelijken met dezelfde 5 fases van rouw: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en acceptatie.
De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.
Emotionele pijn voelt als fysieke pijn
Yep, emotionele pijn kan tijdens liefdesverdriet aanvoelen als fysieke pijn. Dit is wetenschappelijk bewezen. Met hersenscans is aangetoond dat emotionele pijn door liefdesverdriet dezelfde gebieden in de hersenen stimuleert als de gebieden die actief worden bij lichamelijke pijn.
De binding is zo sterk dat hersenscans na een verbroken relatie laten zien dat de fysieke pijngebieden in de hersenen geactiveerd worden. Hierdoor kunnen sommige mensen met liefdesverdriet echt lichamelijke klachten ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn.
Iedereen verwerkt op een bepaalde manier wat hem overkomt, dus ook liefdesverdriet. Veel mensen voelen zich slecht in die periode, maar niet iedereen. Het gaat er om hoe lang deze symptomen aanhouden. Het is normaal dat je je een maand of drie niet goed voelt.
“Sommigen verliezen zichzelf in drank, drugs of kortstondige relaties. Anderen zijn als de dood voor intimiteit en piepen ertussenuit wanneer een vrouw meer wilt dan lust. Ook focussen sommige mannen zich volledig op hun carrière of hobby's – als ze maar niet bezig hoeven te zijn met hun verlies en pijn.”
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
De meeste exen beginnen hun geliefde te missen na een 2 tal weken. Soms een drie weken, dat hangt ervan af hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. De meesten ex liefjes gaan terug naar elkaar als ze elkaar hard missen en als het gemis blijft voortduren.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Tillman raadt drie maanden aan, Van de Ven zelfs 22 maanden. Natuurlijk hangt de duur van verwerkingsfase af van de duur van je relatie, en aangezien Taylor's relaties niet zo lang duren, is het misschien niet zo gek dat ze zo weer een ander heeft.
2. Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie.
Een break-up is nooit leuk, en liefdesverdriet verwerken kan lastig zijn. Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Zo'n emotioneel heftig moment kun je zien als een traumatische ervaring. Normaal gesproken vervagen herinneringen, maar soms verloopt het verwerkingsproces in je brein niet goed, en blijft alles zich steeds maar herhalen in je hoofd.