Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt? Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is. Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten. Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk.
Sommige katten laten wel degelijk gedragsveranderingen zien als een huisgenoot weg is. Ze kunnen overmatig gaan miauwen, meer aandacht vragen of zelfs tijdelijk onzindelijk worden. Het heeft er alles mee te maken dat haar routine verstoord is en mogelijk mist je kat haar maatje ook wel echt.
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden. Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is.
De periode van rouw kan daarom uiteenlopen van 'niet' (de opgeluchte kat) via enkele dagen tot enkele maanden. Uit het onderzoek van de Amerikaanse dierenbescherming bleek dat na zes maanden zelfs bij de hevigst rouwende dieren geen gedragsveranderingen meer zichtbaar waren.
Niet alleen honden blijken in staat om verschillende emoties bij mensen te herkennen. Ook katten katten zouden dit kunnen. De Oakland University onderzocht twaalf katten en hun baasjes. Wat bleek: wanneer baasjes boos keken reageerden de katten anders dan wanneer hun baasjes een blij gezicht trokken.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
We weten niet precies hoe lang een kat nou iets kan onthouden. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar dat is redelijk beperkt gebleven. Afgezien van het feit dat het opzetten van een dergelijk onderzoek erg lastig is, zal het ook afhangen van de kat en de soort ervaring.
Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur. De voorwaarde is wel dat de kat een schone kattenbak heeft en beschikt over water en genoeg voedsel.
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Hoe kunt u helpen? Zoals voor veel diersoorten geldt, kan snuffelen en neuzen aan het lichaam van zijn overleden maatje uw kat helpen bij de rouwverwerking. Daarom is het zinvol om het lichaam van een geëuthanaseerde kat niet meteen te laten cremeren maar eerst mee naar huis te nemen.
Sommige katten kunnen hun baasje voor een langere tijd herinneren, terwijl andere katten mogelijk sneller vergeten. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals de band tussen de kat en het baasje, de frequentie van interactie en de duur van de afwezigheid.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Als je aan de buitenkant dingen ziet, zoals schaafwonden, afgescheurde nagels, afgesleten voetzootjes of uitwendige bloedingen, is dat heel logisch. Maar ook een kat waarbij niets te zien is aan de buitenkant kan ernstig trauma hebben van binnen.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat katten emoties als angst, blijdschap en woede kunnen ervaren, maar kunnen katten ook zogenaamde complexe emoties als jaloezie en schaamte ervaren? Veel katteneigenaren zullen zeggen van wel, maar is er wetenschappelijk...
Let wel: het kan zijn dat ze ook last heeft van iets anders zoals stress of lichamelijke problemen. Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden.
Niets is minder waar. Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Als je jouw kat 's nachts alleen moet laten, moet je een oppas voor hem of haar hebben. Het is in de meeste landen niet toegestaan om je kat te lang alleen te laten. Het best is om de kat minimaal twee keer per dag te verzorgen.
Huiskat verliest nestgenootjes
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen. Als u kennismaakt met een kat, zoek dan zijn of haar blik en knijp vervolgens uw ogen dicht. Doe dit een paar keer.