Meetellen. Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
een opleiding op niveau 2 of 3
Let op: het kan zijn dat een opleiding op niveau 3 besluit om je hoger te laten examineren op niveau 3F. Niveau 2-opleiding: het examenniveau voor rekenen is mbo-rekenniveau 2. Niveau 3-opleiding: je doet examen op mbo-rekenniveau 3.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Het minimale cijfer dat je moet halen hangt af van het cijfer dat je haalt voor Nederlands. Je mag voor rekenen een vijf halen, als je voor Nederlands dan minimaal een zes haalt (of andersom). Je mag rekenexamen doen op een hoger niveau. Dit kan je doen door een aanvraag te doen bij de examencommissie van jouw school.
Volg je een mbo-opleiding op niveau 3? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F. Je mag het examen ook op een hoger niveau doen (3F).
Resultaten rekenen
De resultaten van de rekenexamens op niveau 2F en 3F waren de afgelopen jaren redelijk stabiel. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar rekendocenten geven aan dat dat inhield in dat meer dan de helft onvoldoende scoorde.
Examineren van rekenen is verplicht.
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig.
Het uiteindelijke niveau dat je bij de rekentoets dient te behalen is het 3F niveau en dit staat gelijk aan een MBO-HAVO niveau. Als je dit vertaalt naar een aantal vragen, betekent dit dat je minimaal 103 vragen goed moet beantwoorden om een 5,5 te halen.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Als de taaltoets na bijscholing niet wordt gehaald, dan moet er recht zijn op een herkansing. Wordt de taaltoets dan nog niet gehaald, dan hoeft dat niet automatisch tot ontslag te leiden. Liever ziet de vakbond dat er dan een traject volgt naar een andere baan.
3F Luisteren
De tekst heeft een complex onderwerp (met een hoger abstractieniveau) met meerdere dilemma's en meningen. De tekst bevat concreet taalgebruik, met een enkel 'moeilijk' woord dat wordt uitgelegd of uit de tekst te herleiden is.
op moeilijkheidsgraad: op niveau 2F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 1F en op niveau 3F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 2F en 1F.
Op niveau 2F zijn de onderwerpen concreter en meer vertrouwd dan op niveau 3F. Niveau 3F kent meer complexe teksten, met een hoger abstractieniveau.
Met behulp van een diploma of certificaat kan deze taalvaardigheid worden aangetoond. Er wordt een overgangstermijn gehanteerd: uiterlijk op 1 januari 2025 dienen alle pedagogisch medewerkers te voldoen aan deze taaleis IKK.
3F: Onafhankelijke gebruiker. Het niveau aan het einde van vmbo gl/tl, mbo-4 en havo; 4F: Vaardige gebruiker: het niveau aan het einde van een vwo-opleiding.
Rekenen verplicht om mbo-diploma te halen
Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma. Maar het resultaat komt wel op je resultatenlijst. Start je vanaf studiejaar 2022-2023 met je opleiding, dan telt het resultaat wél mee voor je diploma.
De referentieniveaus (1F, 2F) kunnen op dezelfde manier worden geïnterpreteerd als bij Nederlands. Het instroomniveau in de brugklas moet hoger zijn dan 1F om het eindniveau van het rekenexamen (2F, oftewel score 75 of hoger) met enig gemak te kunnen halen.
Niveau 1F is het laagste niveau en 4F het hoogste. Niveau 2F wordt gezien als basisniveau, dat is minimaal nodig om in de maatschappij te functioneren.
Als een student in een Mbo-opleiding een 5 of hoger heeft behaald voor 2F rekenen kan vrijstelling aangevraagd worden voor rekenniveau 2 of 3. Er moet dan wel minimaal een 6 voor Nederlands behaald worden om voor een diploma in aanmerking te kunnen komen.
Als je in het studiejaar 2021-2022 start met je mbo-opleiding, dan moet je rekenexamen doen om te kunnen slagen. Het resultaat telt niet mee voor het halen van je diploma. Het cijfer komt wel op je resultatenlijst.
Minimaal 2 kansen taalexamen
Voor het centraal examen heb je recht op minimaal 2 kansen binnen de duur van je opleiding. Je herkansing mag je binnen dezelfde afnameperiode maken. Heb je bij je eerste kans een voldoende gehaald, maar wil je toch een beter cijfer halen? Dan heb je recht op 1 herkansing.
Je kan pas herkansen nadat je een examen hebt gemaakt dat met een onvoldoende is beoordeeld (lager dan het cijfer 5,5). Bij de centrale examens is het nodig om minimaal een (afgerond) 6 of hoger te halen. Onder dat cijfer voor Centrale Examens betekent een herkansing (Artikel 23. Herkansing, verlengde stage).
niveau 3S: niveau voor vwo-leerlingen die bij rekenen meer aankunnen dan 3F. niveau 4F: niveau dat leerlingen na afronding van het VWO bereikt moeten hebben. niveau 4S: niveau voor vwo-leerlingen die bij taal meer aankunnen dan 4F.
Er is geen wet- of regelgeving meer die bepaalt hoelang een resultaat geldig is.