Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader. Dit verzacht namelijk de geïrriteerde keel. De smaak is misschien even wennen, maar je merkt snel verschil. In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn.
Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken. Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed doen.
Bij keelpijn is het belangrijk om veel te drinken. Naast gember en kaneel zijn er nog veel meer kruiden die ontsmettende en kalmerende eigenschappen bezitten. Denk hierbij aan munt, kamille, salie, zoethout en rozemarijn.
Oregano voor griep en verkoudheden. Weegbree voor hoesten, irritatie in de luchtwegen en de keel. Salie voor ademhalingsmoeilijkheden, tegen bacteriën en voor ontgifting. Eucalyptus voor bij hoest, irritatie van de neus en keelontsteking.
Groene thee
Ze zijn om te beginnen rijk aan catechines, flavonoïden en antioxidanten. Een van de bestanddelen epigallocatechinegallaat (EGCG), zou met name beschadigingen in de longen verminderen (3).
Gemberthee werkt ontstekingsremmend
Gember werkt slijmoplossend en remt ontstekingen. Niet ziek? Neem dat kopje thee toch maar, want dan ben je beter beschermd tegen infecties. Wel belangrijk om te weten: gember is natuurlijk geen wondermiddel en werkt alleen als aanvulling op je gezonde eetpatroon.
Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.
Groene thee helpt keelpijn te verzachten en de gezondheid van het immuunsysteem te stimuleren. Het zit vol antioxidanten en polyfenolen die de gezondheid bevorderen. Deze antioxidanten helpen schadelijke bacteriën en vrije radicalen te elimineren die je vatbaar kunnen maken voor verkoudheid en griep.
Minder scherp en zuur zijn aardbei, banaan, meloen, perzik, peer, mango of fruit uit blik. Fruit en vruchtensap worden verzacht door toevoeging van een melkproduct, bijvoorbeeld vla met fruit, een milkshake van ijs met vruchtensap of vruchtensap met een scheutje room.
Vermijd zoete melkproducten
Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Zo heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking: ideaal als je last hebt van keelpijn of een verkoudheid. Honing legt bovendien een beschermend laagje in je keel, waardoor je minder last hebt van irritatie. Een lepeltje honing is dus een prima huismiddel tegen keelpijn.
Drink het water gewoon uit de kraan en niet te koud. Naast dat u op deze manier voldoende vocht binnenkrijgt, zorgt het er ook voor dat de bacteriën in de mond worden weggespoeld. Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel.
Gember helpt bij keelpijn, zoals veel mensen weten is het een krachtige en helende wortel uit de oude geneeskunde. Het helpt om slijm uit je neus en keel te verwijderen. Gember, kurkuma en kaneel samen werken kalmerend.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
Zout onttrekt water aan je keel zodat je geïnfecteerd slijm weg krijgt, het werkt ook lichtjes ontsmettend, Goed om te weten : Los een halve theelepel zout op in een glas heet water (zo warm als u kunt verdragen), gorgel ermee en spuw het uit. Herhaal om het uur.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten.