Ook katten die binnen blijven kunnen besmet raken met vlooien. Wij kunnen namelijk de wormeneitjes die zich in de omgeving bevinden meenemen naar binnen via onze kleding en schoenen.
Hoe komen vlooien op uw binnenkat? Bijna elk levend wezen kan een vlo in uw huis brengen. Andere huisdieren, zoals honden, kunnen de boosdoener zijn. Vlooien kunnen ook op uw kleding, schoenen en tassen springen en op die manier per ongeluk uw huis in komen.
Elke maand ontvlooien
Toch raad ik aan de kat minimaal vier keer per jaar te ontvlooien en ook regelmatig te controleren of de kat misschien vlooien heeft, ook in de winter! Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf.
Katten kunnen met vlooien besmet raken via de eitjes van de vlooien. Deze vallen uit de vacht van een besmet dier en kunnen vervolgens door een andere kat opgepakt worden. Ook katten die nooit buiten komen kunnen besmet raken met vlooien. Via de zolen van je schoenen kun je de eitjes namelijk mee je huis in lopen.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Een wasbeurt op 60 °C doodt de vlooienlarven. Kam je huisdieren regelmatig met een ijzeren vlooienkam. Kom je vlooien tegen, leg ze dan in een bakje water met wat afwasmiddel. Geef je huisdier (in overleg met de dierenarts) preventief antivlooiendruppels, zodat eventuele vlooien zich niet meer voort kunnen planten.
Ook wanneer jouw kat niet buiten komt bestaat het risico op een vlooienbesmetting. Jouw kat neemt misschien zelf wel geen vlooien(eitjes) mee naar binnen, maar jij, je huisgenoten of je andere huisdieren kunnen dat wel doen! Daarnaast kunnen muizen of andere knaagdieren ook voor een vlooienplaag in jouw huis zorgen.
2. Kan ik mijn kat nog wel op schoot nemen en aaien? Dat is geen probleem. “Bij middelen die op de vacht moeten worden aangebracht is in de bijsluiter vaak een veiligheidsvoorschrift opgenomen om de plek waar het middel is aangebracht 24 tot 48 uur niet aan te raken", legt de KNMvD-woordvoerder uit.
Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke kat kan vlooien krijgen!
Je huisdier niet aaien direct na de behandeling. Raak je huisdier zo min mogelijk aan, vooral niet op de plaats waar je het anti-vlooienmiddel hebt gebruikt. Doe je dat wel, dan kun je in aanraking komen met de stoffen.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier' Anti-vlooienmiddelen voor je huisdier zijn vaak zeer giftig. Dat zegt Pesticide Action Network (Pan) Nederland naar aanleiding van een onderzoek.
Er wordt geadviseerd om bij een vlooienbesmetting uw dier en omgeving gedurende minstens 6 maanden achtereen te behandelen. Aangezien vlooien ook lintworm kunnen overbrengen, is het ook belangrijk om uw dier tegen lintworm te behandelen. Helaas komen vlooien het hele jaar door voor, dus ook in de winter.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie.
Schud en klop tapijten en manden van huisdieren buiten uit, zodat de vlooien en eitjes eraf vallen. Vaak kammen met een vlooienkam kan voldoende zijn om te voorkomen dat de vlooien zich nestelen. Was de slaapplaats van uw huisdier regelmatig, het liefst boven de 50°C, zodat vlooien gedood worden.
Zelfs het best verzorgde kitten kan vlooien krijgen. Zeker de zogenaamde "boerderijkatjes" zitten vaak onder de vlooien. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw kitten jeuk veroorzaken.
Hondenvlooien op mensen
Ook wanneer uw huisdier altijd wel even bovenkwam en de laatste tijd niet meer. Dan zult u boven ook echt wel besprongen worden door de vlooien. Wees er maar niet gerust op hoor ze lusten uw bloed ook.
Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Niet te veel water gebruiken. Met water alleen kun je vlooien niet doden. Zodra er echter witte natuurazijn of afwasmiddel in het water zit, zullen ze het niet overleven.
Wel is het zo dat bevruchte wijfjes een bloedmaaltijd nodig hebben om eitjes af te kunnen zetten. Een volwassen kattenvlo leeft ongeveer een jaar.
Stofzuig alle vloeren, tapijten, vloerkleden en banken regelmatig en grondig. Vergeet niet na elk gebruik om je stofzuiger te legen of de stofzuigerzak weg te gooien. Zo voorkom je dat vlooieneitjes in de zak uitkomen en een nieuwe vlooienplaag veroorzaken. Stofzuig drie tot acht weken lang minstens om de dag.
Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed.
Beide soorten ongedierte is erg klein en nauwelijks zichtbaar. Je kunt vlooien onderscheiden van bedwantsen, doordat vlooien springen. Bedwantsen lopen en kruipen alleen maar.
Zolang er een huisdier in de buurt is, zult u niet gauw last hebben van vlooien in bed. Als uw hond of kat wel eens op uw bed springt of zelfs slaapt en hij/zij heeft vlooien, dan kan het wel zijn dat er eitjes in uw bed vallen. Omdat een bed warm en wat broeierig is, kunnen die eitjes zich ontwikkelen.
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.