Een eenvoudig koffiezetapparaat kun je gemakkelijk ontkalken met verdund natuurazijn of citroenzuur.
Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Vermijd agressieve zuren, zoals azijnzuur of zoutzuur en zoek naar een ontkalker met citroenzuur of melkzuur als hoofdbestanddeel. Dat is niet schadelijk voor voor je machine en beter voor het milieu. Als je nog een stapje verder gaat, kies je voor een 100 procent ecologische ontkalker.
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Het is essentieel om de waterkoker goed uit te spoelen na het reinigen, zodat er geen azijn in je drink- en etenswaar terecht komt. Spoel dus minimaal 3 keer goed om met koud water.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
Dus voor het ontkalken van een waterkoker is schoonmaakazijn een prima product. Echter als je een espressomachine moet ontkalken dan moet je geen schoonmaakazijn gebruiken.
Waarom niet met azijn ontkalken? Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuur azijn? Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Na circa een half uur is de meeste kalkaanslag opgelost. Bij hardnekkiger kalk kunt u het azijn ook tot twee uur lang laten inwerken. Neem de douchekop daarna uit het azijn en spoel hem met schoon water af en laat er water doorheen lopen.
Tip 1: Ontkalken badkamer met (baking) soda
Met baking soda verwijder je eenvoudig kalkaanslag in je badkamer. Badkamer ontkalken? Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda.
Het koffiezetapparaat en de waterkoker zijn eenvoudig te ontkalken met witte natuurazijn of schoonmaakazijn (zónder parfum/geur!) verdund met water. Vul het apparaat of de waterkoker tot een gewenst vulniveau, dan een nacht laten intrekken. Op deze manier weekt de kalk los van de wanden.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
Het is belangrijk dat u alleen ontkalkers op basis van citroenzuur gebruikt die geschikt zijn voor SENSEO® koffiezetapparaten. Deze kunt u bestellen in onze onlineshop. De modelnummers waarnaar u moet zoeken zijn CA6520 en CA6521.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
Met schoonmaakazijn kun je kalk in je douchecabine goed verwijderen. Doe wat schoonmaakazijn in een plantenspuit en besproei de douchecabine hiermee. Je kunt om ervoor te zorgen dat de azijn er niet afdruipt, keukenpapier tegen aanleggen zodat het schoonmaakazijn meer tijd heeft om in te werken.
Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we je aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken. Tenzij jouw koffiezetapparaat een waterfilter heeft.
Bij het ontkalken van uw apparaat worden alle plekken waar water en koffie doorlopen van kalk ontdaan. Bij het reinigen van uw koffiemachine wordt al het achtergebleven residu verwijderd.
Waterkoker reinigen met vaatwastablet
Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan. De kalk is nu verdwenen.
Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing. Schoonmaakazijn met 10% azijnzuur zal bijvoorbeeld méér en sneller aanslag kunnen oplossen dan schoonmaakazijn met slechts 5% azijnzuur.