Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.
Tip 1: Deel grote ruimtes in
Dan is het slim om deze in te delen in kleinere ruimtes, omdat het dan minder gehorig is. Hiermee hoef je niet direct een wand midden in de woonkamer te zetten, maar roomdividers werkt ook al heel goed! Zet bijvoorbeeld een boekenkast haaks tegen de muur aan of plaats een schuifdeur.
De geluidshinder van buren ervaart men duidelijker als er weinig achtergrondgeluid in huis is. Achtergrondgeluid kan er dus toe leiden dat overige geluiden enigszins gemaskeerd worden. Geluidsgolven weerkaatsen voor een deel in de ruimte als ze tegen een wand, muur of ander materiaal botsen.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Denk in de eerste plaats aan gordijnen. Hoeveel geluid ze weren, hangt af van de dikte van de stof en de voering. Kies voor gordijnen die voor het kozijn hangen en als het even kan tot op de grond. Ook een groot vloerkleed, een extra plaid over de zetel en massa's kussens kunnen helpen om het geluid te dempen.
Een van de makkelijkste manieren om je woning te voorzien van akoestische isolatie, is het plaatsen van geluidsisolatieplaten of akoestische panelen. Deze kun je namelijk gemakkelijk tegen de muur richting de buren plaatsen, waardoor je er minder last van zal hebben en omgekeerd.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Een houten constructie die niet is voorzien van isolatie werkt als een klankkast en versterkt geluiden zelfs. Betonnen wanden en vloeren op de begane grond zijn vaak massief. Massief beton kan geluid goed tegen houden, juist omdat de massa zo groot is. Maar verdiepingsvloeren zijn vaak van holle betonplaten gemaakt.
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Extra tips om je kamer geluidsdicht te maken
Voor extra isolatie kun je er ook voor kiezen om een dik wandkleed aan de muur te hangen. Zorg voor ramen met (drie)dubbel glas en dicht alle scheuren en gaten netjes af. Kies voor deuren van een stevig materiaal. Plaats een aantal goed gevulde boekenkasten tegen de muur.
Onderzoek: geluidsscherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor 'herrie' A15. De aanleg van een 4 tot 8 meter hoog geluidsscherm, een grondwal of een combinatie van beide direct langs de A15 is de beste manier om de geluidsoverlast in de Ridderkerkse wijk Drievliet te verminderen.
Dat mensen nooit helemaal wennen aan geluid, ervaren mensen die al jarenlang in een gebied wonen met veel verkeersgeluid. Zij houden toch het gevoel dat ze relatief slechter slapen en minder uitgerust zijn.
Om geluid te kunnen absorberen, moet het materiaal akoestisch open zijn. Dat betekent dat het materiaal poriën of openingen moet hebben voor de absorptie van de geluidsgolven. De energie van het geluid kan dan omgezet worden in warmte en zo weerkaatst het niet in de ruimte. Dit is de essentie van geluidsabsorptie.
Wat is de beste geluidsisolatie voor de muur? De beste manier om een muur van geluidsisolatie te voorzien, is door een voorzetwand van binnenuit tegen een buitenmuur te plaatsen. De meest gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn steenwol of glaswol. Ook kunt u ervoor kiezen om de muur van buitenaf te isoleren.
Geluidsisolatie of akoestische isolatie is het afschermen van een ruimte voor geluid van buitenaf. Soms ook van binnen naar buiten (bijvoorbeeld een discotheek).
Vertel de buren dan op tactvolle wijze dat u last had van het feest-gedruis of dat u het op prijs stelt als ze de heg snoeien. Breng uw kritiek daarbij zo concreet mogelijk, zegt psycholoog Henk van der Molen in zijn boek 'Gespreksvoering'. Spreek in de ik-vorm, wees vriendelijk en geef aan wat u graag zou willen.
Dit doet u bijvoorbeeld door een geluidsmeting. Strooming kan u daarbij helpen. Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging.
Klacht met burgerlijke partijstelling.
Zo'n klacht moet u – eventueel samen met andere buren – niet bij de politie maar bij de onderzoeksrechter indienen. U moet hiervoor dus in het gerechtsgebouw bij de rechtbank van eerste aanleg zijn.