Ten eerste sorteer je alle boxers, onderbroeken en slipjes op kleur. Was alle witte exemplaren bij elkaar en gooi de donker gekleurde samen in een trommel. Heb je ook veel fel gekleurde slips of boxershorts? Ook deze was je samen, zo blijft de kleur langer mooi!
Kan je ondergoed en handdoeken samen wassen? Handdoeken en ondergoed samen wassen – Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Je kunt echt niet alles op hetzelfde programma wassen. Sommige stoffen beschadigen of worden vaal als ze op een verkeerd programma gewassen worden. Kleding met een mix van bijvoorbeeld wol, viscose of zijde kan krimpen tot kabouterproporties of beschadigd raken als het met andere kledingstukken een trommel deelt.
Bij een witte was kan je lakens, t-shirts, blouses, broeken en nog veel meer kleding in de wasmachine doen, zolang het dus maar wit is. Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handdoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
Het beste antwoord. T-shirts, boxers en spijkerbroeken zijn van katoen/denim, dat kan allemaal bij elkaar op 40 graden bonte was. Mochten de truien ook van katoen zijn, kunnen ze er ook bij.
Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen.
Was deze daarom op 40, maar het liefst op 30 graden. Zo geniet jij langer van je zachte onderbroeken, boxers en slips. Stretch katoen, vaak op het etiket omschreven als katoen en elastaan, kan je warmer wassen dan synthetische stoffen maar niet warmer dan 60 graden.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Maar ondergoed blijven we nog altijd dragen tot er nog weinig van over is. Hoewel we de meeste mensen heus dagelijks een schoon setje aantrekken en het onderstuk regelmatig op hoge temperatuur wassen, doe je er alsnog goed aan om de boel eens in de zoveel tijd te vervangen. Om precies te zijn: één keer per jaar.
Toch moet u met een paar dingen rekening houden, zodat uw ondergoed zo lang mogelijk mooi blijft. Was uw kanten ondergoed indien mogelijk altijd op een fijnwasprogramma. Als uw machine geen apart fijnwasprogramma heeft, kies dan een programma dat ook voor delicate stoffen bedoeld is, zoals het wolprogramma.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Was op een lage temperatuur
Blijf ook hierna op een lage temperatuur wassen, bijvoorbeeld op 30 graden. Want hoe lager de temperatuur, hoe minder kleurstoffen er vrijkomen. Wassen op een lage temperatuur kan prima, want veel wasmiddelen zijn tegenwoordig ook effectief bij lage temperaturen.
Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden. Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten.
Witte kleren van wol en zijde kunnen gelig worden van teveel zonlicht en bonte was kan erdoor verbleken. Droog gekleurde kleding dus liever binnenstebuiten!
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.
Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld.
Verschillende materialen vragen namelijk om verschillende wasprogramma's en temperaturen. Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.