Met muziek kun je je emoties beïnvloeden. Het zorgt voor veranderingen in je hersendelen die je emoties verwerken. Dat geldt eigenlijk voor alle muziek, niet alleen specifieke nummers die jou raken. Je kunt dus een stuk gelukkiger worden dan je nu bent.
De invloed van muziek op ons brein
Muziek roept emoties op. Tijdens het luisteren naar muziek worden er verschillende netwerking in onze hersenen geactiveerd. Deze hersengebieden hebben te maken met beloning, geheugen, zelfreflectie en sensorische en motorische processen.
Endorfine is een ander hormoon dat vrijkomt als je muziek luistert. Dit werkt pijnverzachtend. "Wanneer jij een nummer opzet, worden herinneringen en de daarbij horende emoties opgeroepen," zegt Jaschke. "Als je muziek afspeelt met de gedachte dat je iets wil verwerken, is de kans heel groot dat dat mogelijk is."
Muziek met een traag tempo, simpele melodieën en geen tekst helpt je ontspannen. Bij deze rustige muziek duurt het 13 minuten voordat je de effecten ervan merkt en er dus echt ontspannen van wordt.
Muziek zorgt voor kippenvel, brengt ons in opperbeste stemming en beweegt ons tot tranen toe. Electrobeats geven energie, een denderend orkest geeft ons een aangename rilling en een diepe zangstem heeft een kalmerend effect. Het is verbazingwekkend hoezeer geluiden ons beïnvloeden en onze emotionele wereld sturen.
Onderzoek van de Universiteit van Missouri toont aan dat het, tromgeroffel, Don't stop me now van Queen het vrolijkste liedje is! Onderzoekers lieten eerst een groep mensen twee weken naar muziek met een lekkere beat luisteren.
Muziek in ons leven
Om te verbinden, te herinneren, te vergeten, te genieten en te delen. Voor elke periode van ons leven kunnen we wel muziek bedenken die ons daarnaar terugvoert. Muziek kan ons getroost hebben in tijden van pijn, maar ook werken als bron van vreugde.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Muziek kan troosten, afleiden, rust geven en vrolijk maken. Muziek maken is ook een sociaal gebeuren, omdat je het vaak met elkaar doet. Zelf een instrument leren bespelen maakt kinderen zelfverzekerder. Het is goed voor hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld.
We kennen allemaal wel een muziekstuk of een lied dat ons ontroert en waar we graag naar luisteren. Op dat moment worden onder andere motorische gebieden in onze hersenen actief. Hierdoor willen we graag bewegen op muziek. Ook wordt het stofje dopamine aangemaakt.
Stimuleert creativiteit
Wanneer je muziek hoort kun je je bezighouden met activiteiten en tegelijkertijd luisteren naar de lyrics én meegaan op de beat. Zo worden verschillende gebieden in je hersenen geprikkeld en stimuleert het jou tot meer creativiteit.
Zingen ontspant en geeft energie
Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in de hersenen? Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Ons brein maakt dopamine aan wanneer we luisteren naar mooie muziek. Daardoor gaan we ons weer een stukje beter voelen. Bij muziek luisteren, maar ook spelen worden dieper gelegen delen in het brein actief, die ook betrokken zijn bij emoties.
Dansen op muziek maakt je niet alleen alerter, maar verbetert ook je mobiliteit, coördinatie en stabiliteit. Maar bovenal is het bewezen dat dansen op muziek je gelukkig maakt. Net als bij het muziek maken wordt tijdens het dansen je cognitieve vermogen gestimuleerd en de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Naast de sportieve activiteiten is muziek een van de populairste hobby's voor kinderen. Als regelmatige vrijetijdsbesteding heeft het vele voordelen voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw kind[1]: Verbetering van het gehoor en de fijne motoriek.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Muziek kan een heel belangrijk aspect van je leven zijn. Het is niet alleen ontspannend of juist motiverend, muziek kan een grote invloed hebben op je brein. Het kan je namelijk, met slechts een paar tonen, terug teleporteren naar die eerste keer dat het op de radio kwam.
Muziek werkt opwekkend, ontspannend of troostend. Veel van mijn herinneringen koppel ik aan muziek. Zodra ik een bepaald nummer hoor komt de herinnering weer tot leven. We weten als geen ander dat muziek verbindt, net als eten dat doet.
Een musical is een vorm van theater die muziek, liedjes, gesproken dialogen en dans combineert. Het emotionele deel van het stuk – humor, pathos, liefde, woede – en ook het verhaal op zich worden gebracht door woorden, muziek, bewegingen en technische aspecten als entertainment in een geïntegreerd geheel.
Tik op je telefoon op de startknop en houd deze vast of zeg 'Hey Google'. Vraag 'Welk nummer is dit?' Speel een nummer af, neurie, fluit of zing een melodie van een nummer. Neuriën, fluiten of zingen: De Google Assistent zal mogelijke overeenkomsten voor het nummer identificeren.
Wanneer u het einde van een album, afspeellijst of selectie van nummers bereikt, speelt Spotify automatisch vergelijkbare nummers voor u af, zodat de muziek nooit stopt – dat is Autoplay. U kunt de functie pas gebruiken als u deze inschakelt.