Wie kan een verzoek indienen? Vaak is het de bewoner zelf, maar eigenlijk kunnen alle belanghebbenden dat. Ook de gemeente, het OCMW, een sociale woonorganisatie, … kan zo'n conformiteitsonderzoek aanvragen. Probeer als huurder eerst het probleem aan te kaarten bij de verhuurder.
Woningen kunnen onbewoonbaar raken door bijvoorbeeld brand, ontploffing of overstroming. Het zoeken naar een nieuwe woning kan een lang en stressvol proces zijn, net als de aanvraag van een urgentieverklaring.
Wegens de onbewoonbaarheid of de ongeschiktheid van de woning, moet de huurder elders onderdak vinden en kan u als verhuurder eveneens veroordeeld worden tot de kosten van herhuisvesting van uw huurder... Soms heeft de bewoner ook recht op voorrang voor sociale huisvesting of op een tegemoetkoming in huurprijs.
In geval van een niet conforme woning kan de huurder de verhuurder vervolgen. Als de huurder, die zijn intrek neemt in een woning, vaststelt dat er niet is voldaan aan de minimum door de wet bepaalde elementaire vereisten, dan moet hij een schriftelijke aanvraag indienen om het gehuurde goed in regel te stellen.
Belangrijk: het verhuren of ter beschikking/te huur stellen van een ongeschikte of onbewoonbare woning is strafbaar. De verhuurder kan gestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.
Wat moet ik doen? Wanneer je de ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaarde woning verkoopt, moet je dit melden aan het woonloket in je gemeente. Je bezorgt eveneens de contactgegevens van de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar en je notaris moeten op de hoogte zijn dat je woning geïnventariseerd is op de VIVOO.
Vanaf 15 strafpunten is een woning ongeschikt. Vanaf 2021 wordt er niet meer met strafpunten gewerkt maar wordt de ernst en de impact van elk gebrek op zich beoordeeld in het technisch verslag.
Elke ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woning komt in de Vlaamse Inventaris van Ongeschiktheid en Onbe- woonbaarheid (“VIVOO”).
Er zijn geen regels in de wet opgenomen over het bewonen van een woning. Wettelijk gezien ben je dus niet verplicht om in een woning te wonen.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden.
Een overbruggingskrediet ga je nodig hebben als jouw huis niet tijdig verkocht geraakt. Het is dus een tijdelijk krediet met een beperkte duurtijd. Daarom doe je er altijd goed aan om alle voorwaarden van je overbruggingskrediet te bekijken en te zien of het betaalbaar blijft.
U kunt via de website doorgeven dat u een woning accepteert of weigert. Houdt u rekening met de door de woningcorporatie vastgestelde termijn voor het doorgeven van uw reactie. De aanbieding vervalt als u niet (op tijd) laat weten dat u belangstelling heeft.
Soms staat er bij een woning vermeld 'wordt mogelijk geclaimd'. Dit wil zeggen dat de woning in eerste instantie wordt aangeboden aan een kandidaat met een voorrangsver- klaring. Als deze persoon weigert, dan wordt de woning aangeboden aan de eerste kandi- daat op de kandidatenlijst.
Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden. Of als er sprake is van ernstige bedreiging. In alle gevallen moet je aantonen dat je met spoed een woning nodig hebt. Als je urgent woningzoekende bent, mag je een woningaanbod niet weigeren.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen. Lastig, omdat je dan niet weet of jouw bod kans maakt.
Een urgentieverklaring woningzoekende is er voor mensen in nood. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang bij woningcorporaties bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Dit wordt ook wel een 'voorrangsverklaring' genoemd.
Kortste: acht maanden. De gemeente met de kortste inschrijfduur is Rijssen-Holten in Overijssel: acht maanden.
Vanaf de onbewoonbaarverklaring bestaat de huurovereenkomst immers niet meer. Anderzijds dient de vordering va de huurders tot terugbetaling van de huur voor de periode voorafgaand aan de onbewoonbaarverklaring afgewezen.
Vertoont jouw huurwoning gebreken, neem dan eerst contact op met je verhuurder. Meestal kunnen problemen vlot worden verholpen en was de eigenaar niet op de hoogte van de gebreken.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.
Huis onder marktwaarde verkopen
Je huis onder de marktwaarde verkopen kan niet zomaar. De koper moet namelijk bij de koop van een huis twee procent overdrachtsbelasting betalen. En wel over de marktwaarde (werkelijke waarde) van een woning. Een notaris mag bij een veel te lage verkoopprijs niet zomaar akkoord gaan.
Je wilt je huis verkopen, liefst zonder tussenpersoon. Je huis verkopen via een makelaar kan namelijk behoorlijk prijzig zijn. Soms kost dat wel duizenden euro's. Ook als je geen makelaar bent, kun je je huis zelf verkopen.