Het lichaam produceert voortdurend snot, ook als je niet ziek bent. Dat voorkomt dat de neus uitdroogt en is de eerste verdedigingslinie tegen micro-organismen die via de neus proberen binnen te dringen.
Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd. Je kunt snot het beste doorslikken, want van snuiten kan je neusvlies beschadigd raken.
Wanneer het neusslijmvlies geprikkeld raakt door bijvoorbeeld een virus of allergie, kunnen de slijmvliezen meer vocht af gaan scheiden. Dit vocht komt in druppelvorm vrij. Een allergie voor een bepaalde stof kan zelfs leiden tot een chronische loopneus.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes. Er bestaan allerlei verschillende typen neussprays: Met alleen zoutoplossing om slijm op te lossen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen, of als je een milde neusspray zoekt.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken. Snot ophalen is zelfs beter dan snuiten.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Helder en doorzichtig snot
Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Paracetamol. Een Cochrane literatuuroverzicht uit 2015 met 4 studies (758 deelnemers) besloot dat paracetamol kan helpen bij het verlichten van een verstopte neus en een loopneus, maar geen effect lijkt te hebben op andere symptomen, zoals niezen, een schorre keel, hoest en je slecht voelen.
Bij bloed ophoesten zit er meestal een stipje of streepje bloed in uw slijm. Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest.
Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken. De neus kan daardoor dicht zitten. Het snot kan uit de neus komen of achter in de keel komen.
Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen.
De productie van snot is een continu proces. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Je kunt beter niet op je zij of op je buik slapen. In deze slaaphoudingen zal je neus óf helemaal dicht gaan óf gaan lopen. Je kunt beter op je rug en wat meer rechtop slapen. Hierdoor valt de druk gedeeltelijk weg en is het makkelijker om te ademen.
De neus ophalen
Misschien minder smakelijk, zeker voor de mensen om u heen, maar het ophalen van uw neus is beter. Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Het schijnt lekker zout te smaken, net als chips. Te veel neuspeuteren kan trouwens wel kwaad. Als je neus beschadigt kun je nare infecties krijgen of een bloedneus. Maar wist je dat eigenlijk iedereen snot eet?
Maar neuspeuteren is dus wel een menselijk dingetje. Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op.
Negatieve effecten van neuspeuteren
De binnenkant van de neus is fragiel. Wanneer je vaak je neus peutert kunnen er wonden en korsten ontstaan. Deze wonden zijn vervolgens weer gevoelig voor infecties. Daarnaast kun je zelfs zo erg je neus beschadigen dat je door je eigen tussenschot heen krabt.