Koffiemelk poeder wordt ook wel verkocht onder CREAMER.
In tegenstelling tot koffiemelk past koffiecreamer niet in de Schijf van Vijf. Het belangrijkste ingrediënt van dit poeder is glucosestroop, oftewel suiker. Koffiecreamer wordt overigens ook wel (koffie)melkpoeder genoemd. Ten onrechte: het heeft niets met melk te maken.
Waarom is koffiemelk minder gezond? Koffiemelk is melk waar het water is uitgehaald. De vetten zitten er nog wel in. Hierdoor is het vetpercentage hoger en is koffiemelk wat dikker dan gewone melk.
Een creamer bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en bevat geen lactose. Het is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct maar het kan wel sporen bevatten van melkstoffen. Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak. Dat komt doordat het een laagje op de tong legt waardoor de koffie milder smaakt.
Dat gebeurt door middel van evaporatie: het concentreren van een vloeistof door middel van verdamping. Het melkproduct wordt daarna gehomogeniseerd en gesteriliseerd. Daardoor krijgt de koffiemelk zijn smaak, dikte en kleur. Koffieroom wordt daarentegen niet geëvaporeerd, maar alleen gehomogeniseerd en gesteriliseerd.
Koffieroom en Creamer
Koffieroom staat niet in de Schijf van Vijf. Koffiecreamer is geen melk. Het is een poeder gemaakt van glucosestroop, kokosvet en melkeiwit. Ook dit staat niet in de Schijf van Vijf, omdat het veel verzadigd vet en suiker bevat.
Sojamelk is de beste optie voor het maken van melkvrije koffiemelk, omdat deze de textuur het dichtst in de buurt heeft van gewone melk. Het geeft ook de meest neutrale smaak.
Koffiecreamer wordt gebruikt voor het toevoegen van melk. De ingrediënten zijn plantaardig en bevatten geen lactose, maar het kan wel sporen van melkstoffen bevatten. Creamer kun je toevoegen aan zwarte koffie waarin men graag melk toevoegt daarom heeft creamer geen schuimlaag op je koffie.
Creamer bestaat hoofdzakelijk uit plantaardige vetten, emulgatoren en maltodextrine (en soms caseïne uit melk). Toch geeft het door de plantaardige vetten en de maltodextrine (vervanger van lactose) een 'melkachtige' smaak aan de koffie.
Creamer ~ Een creamer wordt vaak gebruikt voor melk in de koffie. Het bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten, zonder lactose. Het kan wel enige sporen bevatten van melkstoffen, hoewel het geen melkpoeder of zuivelproduct is. Een creamer geeft de koffie een wat melkachtige en mildere smaak.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Het is vrij van vetten, calorieën en suikers. Wanneer je hier melk aan toevoegt wordt het een heel ander verhaal. Toch zitten er ook gezonde voedingsstoffen in melk, maar door het drinken van koffie met melk krijg je wel aanzienlijk meer calorieën binnen dan wanneer je gewoon een kopje zwarte koffie drinkt.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room. Gebruik bij voorkeur volle koffiemelk. Voeg het pas toe aan een saus of soep wanneer het niet meer verhit hoeft te worden, anders bestaat de kans dat het gaat schiften.
Koffiemelk of geëvaporeerde melk is ingedikte melk bedoeld voor gebruik in koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerd (ingedikt), gehomogeniseerd en gesteriliseerd en wordt er meestal suiker aan toegevoegd.
Ook koffiemelk is geëvaporeerde/ gecondenseerde melk! Evaporated milk is dus de ongezoete gecondenseerde koffiemelk, want de zoete gecondenseerde koffiemelk heet daar 'sweetend condensed milk'.”
Café crème is eigenlijk een lungo. Een lungo wordt vaak omschreven als een espresso waar bij meer water gebruikt wordt. Hierdoor krijg je meer koffie in je kopje. De smaak zal ook wat anders zijn omdat er meer water door de gemalen koffie gaat neemt het water meer bestandsdelen mee.
Drink je zuivelvrije, vloeibare koffiecreamer? Een ongeopende fles in de voorraadkast is nog tot een maand na de houdbaarheidsdatum prima te drinken. Als je de fles wel open gemaakt hebt en deze in de koelkast zet, kun je er twee weken mee doen.
Er zitten 11 kilocalorieën in 1 zakje (2 gram) koffiecreamer. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'koffiecreamer'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Melkpoeder is echte melk waar het water uit weggehaald is. Uiteindelijk blijft er dan een witte poeder over die je later met water (of andere vloeistoffen) opnieuw tot melk kunt omtoveren. Handig, want droge melk heeft een gigantische houdbaarheidsdatum en kan bijna onmogelijk vervallen.
Met 1 Kg melkpoeder maak je in principe 10 liter melk. En dat is voor mensen met een hogere produktie weer interessant. Voor de rest: Melkpoeder of gewone melk, is allebei hetzelfde, al zal de smaak wel anders zijn. Je kunt ze in principe probleemloos onderling uitwisselen.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid.
Voor goed melkschuim voor een koffie zijn eiwitten en het vet in de melk belangrijk. Zo geeft volle, houdbare melk het beste schuim.
Welke melk voor koffie verkeerd
Maar drink je normaal gesproken halfvolle melk, ook dat smaakt prima! De melk kun je op verschillende manieren opwarmen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door de melk op te stomen met jouw espressomachine. Vaak ontstaat hierbij schuim.