Gebruikelijker dan vissen op zee is vissen in de rivieren, waar verschillende vissoorten kunnen worden gevangen, zoals forel, zalm, gambusia, rivierprik en samarugo. In de rivieren aan de Costa Blanca komen ook karpers, snoekbaarzen, snoekzalmen, zonnebaarzen en barbelen voor.
Door de zeestroom is het water hier erg voedselrijk en trek vele soorten vis aan zoals de tandbaars, amberjack, sardines horsmakreel enzovoort. De zomermaanden van mei tot september zijn het beste voor zeilvis, tonijn, mahi mahi, en marlijn. Ook de Costa Brava leent zich uitstekend voor diepzee vissen.
Het is de thuisbasis van verschillende soorten vis, waaronder karper, meerval, baars, zwarte bass en forel. Er zijn verschillende visplekken langs de oevers van het meer, en er zijn ook bootverhuur- en visgidsdiensten beschikbaar voor degenen die het meer vanaf het water willen verkennen.
Er zijn ongeveer tien soorten zeezoogdieren in de Middellandse Zee. Dolfijnen, natuurlijk (gewone, blauwe en witte, Risso's, tuimelaar), maar ook grienden, ziphiusen en enkele monniksrobben. In de wateren van de Grande Bleue komen ook de potvis en de gewone vinvis voor, die nog indrukwekkender zijn.
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn.
De vinvis (tot 22 meter en 70 ton) is de belangrijkste baleinwalvis in de Middellandse Zee. Hij komt in aanraking met talrijke “tandwalvisachtigen” (odontocetes), waarvan de potvis de grootste is (tot 18 meter en 40 ton).
Zo tref je er o.a. verschillende soorten brasem, baars, makreel, tonijn, blauwvin tonijn maar ook speervissen en barracuda's. Vissen in Lloret de Mar is mogelijk vanaf de prachtige kustlijn, maar je kunt ook een privé bootcharter huren en onder leiding van een ervaren kapitein gaan vissen midden op zee!
In de Middellandse Zee leven zo'n 90 haaiensoorten, waarvan de witte haai er een is. Mensen die graag een duik nemen in die zee tijdens hun vakantie hoeven echter niet te vrezen. In 400 jaar tijd werden er slechts twee aanvallen door zo'n haai geregistreerd die beide geen dodelijke afloop hadden.
Naast het tonijn vissen kan je op dit eiland natuurlijk ook gewoon gaan slepen of bodemvissen op kleinere vis zoals caproig (rode schorpioen vis), goudmakreel, tandbrasem, zeebrasem of zonnevis.
De loodsmannetjes genieten op hun beurt bescherming tegen andere roofdieren wanneer ze bij de haaien in de buurt zwemmen. En haaien morsen veel tijdens het eten, dus er blijft genoeg over. De loodsmannetjes ruimen de kruimels op, voordat die zinken. Een prachtig voorbeeld van mutualisme.
Samenvatting. Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft - en later nog meer - vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan om de mooiste te…
Middellandse zee en de warme Oost-Atlantische oceaan, van Zuid-Afrika tot Scandinavië. Zomergast in de Noordzee. Op een diepte van 700 m in zoet, zout als brak water voor en vooral bij rotskusten waar ze mosselen 'plukken'.
Hier is het nog redelijk rustig en vindt u prachtige gevarieerde baaien. Vissen die u zoal tegen kunt komen zijn: makrelen, baarzen, roggen, brasems, monniksvissen, murenes, maar ook kreeften en krabben, octopussen en inktvissen en u kunt zelfs tussen de barracuda's terecht komen.
Snoekbaars of zander
De snoekbaars is een zoetwatervis die vroeger ook wel zander genoemd werd. Deze roofvis is familie van de baars en te herkennen aan twee rugvinnen, waarvan er een harde stekelige stralen heeft.
Bij de eilanden Ibiza en Menorca en bij Illa de Arousa in het noordwesten van Spanje doken blauwe haaien op. Bij een vissersschip in een haven van Mallorca verscheen een koehaai. Experts benadrukken dat de haaien vrijwel zeker banger zijn dan de badgasten.
Aan de Spaanse kusten vind je een verscheidenheid aan haaiensoorten zoals de blauwe haai, de hondshaai en de toonhaai. Deze zijn meer voorkomend in de koelere wateren van de Cantabrische Zee en de Atlantische Oceaan, terwijl het in de Middellandse Zee moeilijker is om ze te spotten.
Australië is compleet omsingeld door water waar maar liefst tweehonderd van de vijfhonderd haaiensoorten ter wereld in rondzwemmen. Van de 26 gevaarlijke haaien in de wereld leven er zelfs 22 in Australië. De zogenaamde Big Three (stierhaai, tijgerhaai en witte haai) zwemmen vlakbij de Australische kust.
Jazeker, u bent verplicht om een visvergunnning te hebben. word u betrapt op het vissen zonder vergunning loopt u kans op een boete tot 800 euro. overigens kan men uw vishengels en bijbehorende matriaal in beslag leggen en kunt u deze na betaling van uw boete terug vragen.
Je komt onder water dingen tegen als scheepswrakken, riffen en exotische vissen in allerlei kleuren. Ga je dit jaar voor een Spaans eiland en wil je graag snorkelen, overweeg dan eens Mallorca of de Canarische Eilanden Gran Canaria, Lanzarote of Tenerife.
De laatste weken worden er veel haaien gezien bij de Spaanse kust. Dat zorgt bij veel strandbezoekers voor enige ongerustheid, ook al is bekend dat de haaien die gezien worden, de 'Grote Blauwe Haai' of 'Tintorera' in het Spaans, niet gevaarlijk zijn voor de mens.
Dat is ook de reden waarom van de ongeveer 400 soorten haaien slechts ongeveer 47 soorten voorkomen in de warmere Middellandse Zee. Bovendien slinken de haaienpopulaties elk jaar door de massale visserij die hen van voedsel berooft. Een schokkende 100 miljoen haaien worden elk jaar het slachtoffer van de mens.
Waar leven haaien? Haaien leven in alle oceanen. Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.