Gebruik je geen folie (terwijl dat in jouw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht.
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken. Als u twijfelt of dampremmende folie genoeg vocht tegenhoudt adviseren wij om dampdichte folie te gebruiken.
Dampremmend, dampdicht of damp-open? Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw.
Een damp-open folie wordt aan de koude kant (de buitenzijde) geplaatst. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt.
Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen). Glaswol- en steenwolplaten zijn zowel akoestisch, als thermisch isolerend en verhogen de brandveiligheid in het gebouw.
Plastic folie wordt ook wel PE folie genoemd. Deze plastic dampdichte folie is 0.2mm dik en kan dienen als dampremmende folie.
Heeft u tussen de 85 mm en 105 mm ruimte? Isoleer de ruimte dan met de SF40 isolatiefolie. Indien u tussen de 105 mm en 155 mm ruimte heeft, kunt u het beste kiezen voor de SF60. Bij renovatie van wanden komt u met SF40 en SF60 in aanmerking voor de SEEH subsidieregeling van de RVO.
De aluminiumfolie, alsook de meerlagenfolie met aluminium en kraftpapier van vele PUR-PIR platen is een goede damprem en kan, mits het afkleven van de voegen met een geschikte tape, zorgen voor voldoende dampremming bij gewone lokalen (slaapkamers, leefruimtes enz.).
Dampopen bouwfolie heeft eveneens een tweeledige functie: het beschermt de constructie tegen vocht van buitenaf en zorgt ervoor dat vocht dat van binnenuit de constructie is binnengedrongen naar buiten wordt afgevoerd.
De meeste bouwmaterialen, glas en metaal daargelaten, laten waterdampdeeltjes door. Zelfs beton: pas vanaf 15 m dikte is beton dampdicht.
Bij dakbedekking in de vorm van bitumen en EPDM is vaak een dampremmende laag aanwezig.
In geval van dakvernieuwing na waterschade werken we altijd met dampopen folie onder de pannen. Dit folie heeft als functie dat het dak waterdicht blijft. Water kan niet naar binnen, maar de damp kan wel naar buiten. Oftewel; het kan niet inregenen, maar wel uitdampen.
Op de producten van isolatiefolie.nl zit 10 jaar garantie met een verwachte levensduur van minimaal 30 jaar.
De aluminiumfolie moet op de warme zijde van de isolatie zitten in de wintersituatie, zijnde de onderzijde in dit geval.
Volgens het bouwbesluit moet een Pe folie die als dampremmende laag wordt gebruikt minimaal 0,2 mm dik te zijn.
Een spouwmuur kan je isoleren met isolatieparels. Meestal worden daarvoor EPS-parels (polystyreen parels) gebruikt.
Je kunt ook de naden tussen de gipsplaten niet afwerken. Breng dan een dunne ril acrylaatkit aan in de naden. Strijk de kit met een natte vinger glad.
Dampdoorlatende folies bevinden zich aan de buitenkant van de constructie (de zogenoemde koude zijde van de constructie), in tegenstelling met de dampremmende folies (dampschermen) die zich aan de warme zijde van de constructie bevinden.
Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten. Glaswol- en steenwolplaten zijn zowel akoestisch, als thermisch isolerend en verhogen de brandveiligheid in het gebouw.
In het algemeen kan worden gesteld dat dampfolie wordt gebruikt om damp al dan niet door te laten in de isolatie van een woning of dat het wordt gebruikt om dampen buitenshuis te weren in het isolatiemateriaal. Damp kan voor schade zorgen in het isolatiemateriaal.
Het dampscherm beschermt de isolatie tegen woonvocht en zorgt tevens voor extra luchtdichtheid. Het is erg belangrijk dat het dampscherm naadloos is aangebracht en dat het nergens geperforeerd wordt. Aandachtspunten zijn vooral de doorvoeren van elektriciteitsleidingen en de aansluiting van de folie bij de wanden.