Een mening kun je onderbouwen met argumenten. Een argument geeft aan waarom je een bepaalde mening hebt. In een tekst vind je argumenten door te zoeken naar signaalwoorden, zoals want, omdat, namelijk en immers. Achter deze signaalwoorden vind je vaak argumenten die een bepaalde mening onderbouwen.
Een argument voor je standpunt geeft aan waarom jouw standpunt waar is. Als je een argument voor je stelling moet formuleren, geef dan antwoord op de volgende vragen: Waarom is jouw standpunt correct, oftewel wat is je argument?
Goede argumenten voldoen aan twee eisen: Een goed argument is juist. Dat wil zeggen: het is waar wat je zegt. Een goed argument is daarnaast geldig: het gaat over het onderwerp van het meningsverschil en niet over iets anders.
We onderscheiden twee soorten argumenten: de feitelijke en de waarderende. Feitelijke argumenten zijn uitspraken waarvan de schrijver/spreker weet of denkt dat ze waar zijn. Ze zijn controleerbaar. Ik doe liever geen eindexamen (standpunt), want als ik slaag moet ik naar een andere school (feitelijk argument).
Een standpunt is dus altijd wát je vindt of doet, terwijl een argument is waaróm je iets vindt of doet. Voor het argument kun je altijd het woordje 'want' zetten. Verder is het belangrijk om met een standpunt en argumenten te werken als je een betoog schrijft.
In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt. Je voegt in het slot nooit nieuwe informatie toe! Nadat je jouw argumenten hebt samengevat, herhaal je jouw standpunt. Je standpunt volgt vanzelfsprekend logisch uit je argumenten: [herhalen argumenten], daarom vind ik dat [standpunt].
doet ter zake en ondersteunt je standpunt op een constructieve manier; weerlegt mogelijke tegenargumenten; is belangrijk en dwingend zodat de tegenpartij het niet zomaar naast zich kan neerleggen.
Met een argument kun je je mening onderbouwen. Onderbouwen betekent dat je uitlegt waarom je een bepaalde mening hebt.
(v.) Uitspraak: [ɔndər'bɑuwɪŋ] Verbuigingen: onderbouwing|en (meerv.) redenen of argumenten die je ergens voor geeft Voorbeelden: `De geclaimde werkzaamheid van het middel mist tot nu toe elke wetenschappelijke onde...
Een onderbouwing is een argument voor een argument, je vertelt waarom een argument klopt. Het onderwerp van een tekst geeft met één woord of zinsdeel (zonder persoonsvorm) aan waar de tekst over gaat. Als je in eigen woorden vertelt wat je in een bron hebt gelezen, dan ben je aan het parafraseren.
(1) Argumenten op basis van feiten, (2) argumenten op basis van onderzoek of wetenschap, (3) argumenten op basis van wat je belangrijk vindt, (4) argumenten op basis van wat je verwacht, (5) argumenten op basis van geloof, (6) argumenten op basis van gezag en (7) argumenten op basis van nut.
Standpunt: een taaluiting waarin een spreker of schrijver zijn mening over iets weergeeft. Argument: een taaluiting waarmee een spreker of schrijver zijn standpunt verdedigt tegen kritiek.
Maak er een goed en lopend verhaal van waarin je een sluitende conclusie geeft van je onderzoek en antwoord geeft op je onderzoeksvraag. Zet dus niet letterlijk de vraag en het antwoord neer! Houd het verder bij een beschrijving: de conclusie is niet de plek om te gaan verklaren en interpreteren.
Argumenten zijn redenen waarom iemand iets wel of niet vindt. Ze kunnen worden gebruikt om standpunten te verdedigen of aan te vallen. Met behulp van argumenten nemen mensen beslissingen of ze iets wel of niet willen doen, of iets wel of niet vinden.
Een mening of standpunt kun je herkennen aan signaalwoorden zoals ik vind, ik denk, volgens mij, naar mijn mening. Om je mening of standpunt te onderbouwen, gebruik je een argument om de ander te overtuigen. Een argument is de reden waarmee je aangeeft waarom je dat vindt.
Leg uit dat er goede en slechte argumenten kunnen zijn bij een standpunt en dat het belangrijk is om de argumenten te beoordelen. Een argument kan waar zijn of niet waar zijn. Een argument moet een standpunt ondersteunen, anders is het geen goed argument. Stip alvast aan dat bij argumenteren ook concluderen hoort.
Hierin leg je in je eigen woorden uit wat je verstaat onder de theorieën, modellen en concepten die je hebt gebruikt voor het analyseren van de situatie, het bedenken van oplossingen en het beslissen van welke oplossing je gaat adviseren.
Voorafgaand is een bijvoeglijk naamwoord met als betekenis 'vroeger komend', 'plaatshebbend of plaatsgehad hebbend'. Als bijvoeglijk naamwoord kan het worden gecombineerd met een zelfstandig naamwoord. Hij vroeg zich af of een voorafgaande studie nodig was. Hij kreeg de boete zonder voorafgaande waarschuwing.
iets in woorden zeggen
Voorbeeld: `Laat ik het anders formuleren. ` 1) Iets onder woorden brengen 2) Onder woorden brengen 3) Redigeren 4) Uitdrukken in woorden 5) Uitspreken 6) Verbaliseren 7) Vervatten 8) Verwoorden 9) Zeggen 10) Kort e...