Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, zeker als de oorzaak weg is. Het kan twee jaar duren voordat de pijn helemaal weg is.
Tintelingen in benen kunnen worden veroorzaakt door beknelde of beschadigde gevoelszenuwen. Deze zenuwen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed doordat één of meer slagaderen in het been vernauwd of zelfs afgesloten is.
Het slapen van de arm begint als de doorbloeding van de arm langdurig wordt afgeknepen of doordat de zenuwen ervan worden afgekneld. Daardoor gaan er geen prikkels meer naar de hersenen en kunnen de hersenen de spieren niet langer aansturen. Hierdoor voelt het dus alsof je arm verlamd is.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door lang in dezelfde houding te zitten, met uw benen over elkaar te zitten, met uw volle gewicht op uw arm te liggen of door strakke schoenen te dragen. Wanneer zenuwen worden afgekneld, kunnen deze niets meer vanuit de hersenen aan de ledematen doorgeven.
Wat is een conversiestoornis? Bij een conversiestoornis zorgen uw hersenen ervoor dat sommige delen van het lichaam tijdelijk niet goed werken. U kunt verschillende klachten krijgen. U kunt bijvoorbeeld uw armen of benen niet meer bewegen, u verliest uw bewustzijn, of u krijgt problemen met praten, zien of horen.
Bij rusteloze benen voelt u een onbedwingbare onrust in de benen: u 'moet' bewegen om een vervelend tintelend gevoel in uw benen kwijt te raken. De klachten zijn vervelend, maar de aandoening kan op zich geen kwaad. De oorzaak van rusteloze benen blijft meestal onduidelijk.
Een 'slapende' voet, wie kent het niet? Je kunt last krijgen van tintelende voeten als je te lang op je voet of met je benen over elkaar hebt gezeten, of als je verkeerd gelegen hebt. De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen.
Je wiegt je voeten of handen in slaap door langdurig in dezelfde houding te staan of zitten, of door te lang op je arm te liggen of je benen over elkaar te kruisen. Door de druk knel je bepaalde zenuwen af, waardoor je ledematen en je hersenen niet meer goed kunnen communiceren met elkaar.
De pijn of het verdoofd gevoel komt vanuit de achterkant van de onderrug. Hier loopt namelijk een zenuw die verbonden is aan de spieren in het been. Wanneer deze zenuw ontstoken of beschadigd raakt kan dit zorgen voor een doof gevoel in je been. We spreken in dit geval ook wel van ischias.
Tips om voet 'wakker te maken'
Volgens sommigen helpt het om het slapende lichaamsdeel zachtjes te bewegen of te masseren om de tintelingen sneller te doen verdwijnen. Volgens anderen moet je gewoon rechtstaan op de 'slapende' voet of het lichaamsdeel op een koude ondergrond zetten.
Tintelingen in je ledematen zijn meestal geen reden tot paniek. Vaak gaat het gevoel vanzelf over, bijvoorbeeld als je een knellende ring afdoet of als je bloedsomloop weer op gang komt. Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts: Als het tintelende gevoel vaak terugkomt.
Andere klachten ontstaan doordat stress op je spieren slaat. Zo kunnen mensen gaan knarsetanden, pijnklachten krijgen of last hebben van tintelende vingers, doordat verkrampte spieren de zenuwen naar je handen afknellen.
Waarom slapende ledematen
Ledematen kunnen gaan 'slapen' als pulsen (signalen) niet goed worden doorgegeven door de zenuwen naar de hersenen. Hierdoor verliezen de hersenen deels het contact met het lichaamsdeel. Door de minder goede bloedvoorziening wordt het arm, been of hand slap.
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen. Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
Links of rechts in bed
Uit het onderzoek bleek dat linksslapers (dus als je vanuit liggend perspectief aan de linkerkant slaapt) positiever in het leven staan. Van de mensen die links in bed liggen, bleek een kwart namelijk positief in het leven te staan ten opzichte van die 18 procent die graag rechts ligt.
Je kan natuurlijk letten op de ademhaling en de hartslag voelen, die zouden beide rustig moeten zijn. Als je het wil weten zonder de persoon aan te raken, kun je ook letten op de ogen. Een persoon die nep slaapt heeft namelijk de neiging om of zijn ogen strak dicht te knijpen, of juist te gluren door de wimpers.
Zeep in je bed. Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren.
De behandeling van RLS hangt af van de oorzaak. Soms kan de arts de oorzaak behandelen en verdwijnen daardoor de klachten. Is het bijvoorbeeld een bijwerking van uw medicijnen, dan kan worden bekeken of andere medicijnen mogelijk zijn. Bij een tekort aan ijzer helpt aanvulling van dit tekort.
Symptomen van spierzwakte
Slap gevoel in ledematen. Slappe spieren. Krachtverlies. Vermoeidheid.
Zenuwletsels kunnen zeer invaliderend zijn en de behandeling verschilt afhankelijk van het type letsel, de zenuw en de leeftijd van de patient. Zenuwletsel kan op verschillende manieren ontstaan. De zenuw kan beschadigd raken door iets scherps (zoals een glasverwonding), beknelling of overrekking.
Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen dicht of kapot. Hierdoor werkt een deel van je hersencellen opeens niet meer. Je krijgt hierdoor opeens klachten. Artsen noemen deze klachten van uitvalsverschijnselen.
Zorg voor voldoende nachtrust. Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat je voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie.