Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.
Stel u heeft in 2021 recht op 128 wettelijke vakantie-uren, maar van deze vakantie-uren heeft u maar 100 uur opgemaakt. Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022. Wanneer u voor 1 juli 2022 deze 28 wettelijke vakantie-uren niet heeft opgemaakt, dan vervallen deze dagen.
“Een werknemer moet tijdens het jaar alle vakantiedagen opnemen waarop hij in dat bepaalde vakantiejaar recht heeft. Het is dus niet toegelaten om vakantiedagen over te dragen naar een volgend vakantiejaar. De werknemer mag ook geen afstand doen van zijn recht op vakantie.”
In je nieuwe job kan je natuurlijk ook genieten van de vakantiedagen die hebt opgebouwd. Je vakantierechten gelden namelijk over al je werkgevers heen. Maar als je de dagen die je had opgebouwd nog wil opnemen, moet je wel de sommen die je bij je vorige uitdiensttreding hebt gekregen teruggeven.
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
Het keuzemoment ligt dus bij de werknemer. Het dwingen tot het opnemen door de werkgever van openstaande vakantiedagen kan dus niet. Maar daar staat ook tegenover dat de werknemer niet kan afdwingen dat hij zijn openstaande vakantiedagen voor het einde van het dienstverband opneemt.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Vakantiegeld. Wanneer u verandert van werk ontvangt u vertrekvakantiegeld. Dat omvat een bedrag voor de dagen die u nog niet hebt opgenomen. Uw werkgever moet bij uw vertrek ook het enkel en het dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die u al hebt opgebouwd voor het volgende jaar.
Deze dagen moeten verplicht opgenomen worden
Een werknemer moet zijn vakantiedagen uiterlijk op 31 december van het vakantiejaar opnemen. Gebeurt dit niet, dan kan jij, als werkgever, een strafrechtelijke of een administratieve boete oplopen.
Een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen inroosteren als hij geen werk heeft voor zijn werknemers. Hij mag wel ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen aanwijzen, op voorwaarde dat dit in de cao of de arbeidsovereenkomst vastgelegd is.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
U heeft jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal 4 keer het aantal uren dat u wekelijks werkt. Werkt u bijvoorbeeld elke week 40 uur? Dan heeft u elk jaar recht op 160 vakantie-uren.
De meeste kansen in 2023 liggen in de maanden mei en juni. Ook is het dit jaar gunstig om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen. Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen of Koningsdag vrij nemen. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste aan het einde van mei en begin juni je vrije dagen opnemen.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
"Het is zeker goed om je ziek te melden als je tijdens je vakantie ziek wordt", zegt Jan Machek, psycholoog bij Arboned. "Vakantietijd is bedoeld om je weer op te laden, het moet een positieve impact hebben. En als je dan ziek bent, heeft vakantie die functie niet."
Vaak heb je recht op extra vakantiedagen bovenop je wettelijke dagen. Die extra dagen worden afgesproken in je cao, contract of bedrijfsreglement. Dit zijn je bovenwettelijke vakantiedagen.
De wet kent bijv. geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Uw werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk een maand na het einde van het dienstverband hebben betaald. Hebt u het geld dan nog niet ontvangen? Dan hebt u een opeisbare vordering. Dit betekent dat uw werkgever u rente moet betalen over het bedrag dat u tegoed hebt.
Je hoeft je werkgever niet op voorhand te vertellen dat je een nieuwe job zoekt, maar als je eenmaal een aanbod in de wacht hebt gesleept, is het wel belangrijk om je huidige werk meteen op de hoogte te brengen. Dat doe je met een officiële ontslagbrief waarin je je opzegtermijn (startdatum en duur) vermeldt.
Als werkgever mag je alleen de dagen boven de wettelijk vastgestelde twintig vakantiedagen per jaar (de bovenwettelijke vakantiedagen) afkopen. Je medewerker krijgt dan geld in ruil voor de opgespaarde vakantiedagen.
Wettelijke vakantie
Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen. Hij betaalt je met andere woorden de vakantiedagen die je bij hem 'opbouwde' al uit ook al nam je ze nog niet op.
Vakantiedagen opnemen
Als jij een vakantie boekt, kun je niet kiezen welke dagen je daarvoor gebruikt. Je werkgever moet altijd eerst de dagen afschrijven die het eerst vervallen. Let hier dus op als je nog veel oude bovenwettelijke vakantiedagen hebt.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.