Uiteindelijk mag een kachel niet worden gebruikt zonder zijn in werking stellen en goedkeuring, omdat dit niet alleen gaat om structurele veranderingen aan het gebouw, maar ook om het aspect van brandbeveiliging. Houd daarom altijd rekening met de veiligheidsafstanden tussen de kachel en brandbare materialen.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben en waarbij dit niet behaald wordt.
Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen
Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
De verhuurder mag alleen in de volgende gevallen weigeren: als de woning door de veranderingen minder goed te verhuren is; als de woning erdoor in waarde daalt.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
Een gemeente kan de installatie of aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Ook kan een gemeente geen lokale eisen stellen aan het keuren en installeren van een houtkachel. Is aan de technische eisen uit het Bbl voldaan? Dan mag een kachel geplaatst worden.
Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen. Gelukkig zijn de toestellen die nu worden verkocht stukken beter dan de haarden van een aantal jaren geleden. Toch wordt het afgeraden om te stoken bij bijvoorbeeld windstil en mistig weer.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.
Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland | RIVM.
Houtkachel stinkt door vervuild of verstopt rookkanaal
Wanneer u nat hout stookt of u uw hout niet volledig verbrandt, raakt uw schoorsteen sneller vervuild. Zorg daarom voor droog hout, zet de luchtroosters volledig open en zorg voor voldoende luchttoevoer in uw kamer.
In de meeste gevallen leidt de aanwezigheid van een houtkachel of houtgestookte ketel niet meer tot vergunningplicht. Als het verstookte hout afval is, kan nog wel een vergunning nodig zijn. Daarnaast zijn houtgestookte installaties met een thermisch vermogen groter dan 15 MW nog steeds vergunningplichtig.
Deze vraag krijgen wij de laatste tijd vaak gesteld. Maar gaat er nu een verbod op houtkachels komen in de toekomst? Het antwoord hierop is nee, er komt geen landelijk verbod op houtkachels en openhaarden.
Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.
Houtstook verbieden kan niet
Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt. In de zomer van 2022 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking en krijgen gemeenten nog meer handvatten. Dan kunnen ze bijvoorbeeld regels stellen aan de frequentie van houtstook, dus het aantal uren per dag dat men mag stoken.
Relatief gezien branden onze haardhout soorten als volgt van kortst tot langst: Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Een moderne houtkachel komt meestal niet verder dan 80 à 85 procent. Dat betekent dat je je woonkamer met 2,1 kilo hout evenveel opwarmt als met 1 kuub gas. ' Voor 2,1 kilogram hout ben je tegenwoordig al gauw 1,70 euro kwijt.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Een houtkachel plaatsen zonder schoorsteen, kan dat? Jazeker! Uw woning hoeft niet voorzien te zijn van een gemetselde schoorsteen wanneer u kiest voor een houtkachel.
Een dubbelwandig rookkanaal mag ca. 1,5 meter boven het dak uitsteken. Dat is in de meeste gevallen voldoende om het optimale uitmondingsgebied te bewerkstelligen. Gebruik voldoende beugels om de kracht van de wind op te vangen, door voldoende te steunen op de constructie van de woning.
Open haarden branden gemiddeld 137 uur per jaar, vrijstaande houtkachels 525 uur per jaar. Over drie jaar zouden er sowieso strengere Europese regels gaan gelden voor houtkachels. Ze moeten een veel hoger rendement krijgen (minimaal 75 procent) en mogen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten.
Voor de doorberekening van leveringen (gas, water en elektriciteit) en (woon)service gelden twee belangrijke voorwaarden: de kosten moeten werkelijk gemaakt én redelijk zijn. Je verhuurder mag dus nooit meer in rekening brengen dan wat de service hem zelf heeft gekost.
In een aantal uitspraken is gebruik gemaakt van de normering uit de GIW-ISSO 2008. Als de binnentemperatuur meer dan 300 uur op of boven de 26,5 Celsius ligt kan sprake zijn van een C-gebrek volgens de huurprijzenwetgeving. De huur kan dan worden verlaagd zolang de verhuurder niet voor een oplossing zorgt.
De huurbaas is verantwoordelijk voor het overmaken van de energieprijzen naar de energieleverancier. Hij mag deze kosten niet doorberekenen in uw huur wanneer deze kosten stijgen. Bij een all-in huurcontract is het dus niet toegestaan om de huurprijs te verhogen op basis van de stijgende energieprijzen.