Een schoorsteen die slecht trekt, wordt meestal veroorzaakt door een vuile of verstopte schoorsteen. Vooral als u verbindingstukken hebt in de afvoerpijp, dan hebt u eerder last van dit probleem. Check ook of een eventuele afsluitklep in de juiste positie staat. Een schoorsteen trekt beter als hij opgewarmd is.
Dit probleem kan meestal worden opgelost door de schoorsteen hoger te maken. In extreme gevallen moet er een afzuigventilator worden geïnstalleerd. Met een trekregelaar kan de trek van de schoorsteen worden gestabiliseerd. Bij hoge temperaturen levert de schoorsteen een sterke trek.
Herkennen van een slechte trekkende schouw:
U kunt een slechte trek in het schoorsteen kanaal herkennen aan een van de volgende punten: Het vuur in de haard gaat zeer moeizaam aan. Er blijft rook hangen in de kachel. Als u het deurtje van de kachel open doet slaat de rook terug de kamer in.
De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
Als er rook naar binnen komt, kan dat ook komen door een probleem in de schoorsteen of in de aansluiting van de schoorsteen, zoals in een rookkanaal of een stuk dat door de muur gaat. Als de doorsnede te klein is, kunnen er niet genoeg lucht en rook worden afgevoerd via de pijp, ook al hebt u een goede trek.
Een veelvoorkomende oorzaak van witte rook uit de uitlaat is een probleem met de cilinderkop. Het duidt op (koel)water dat in de verbrandingskamers komt. De oorzaak kan een lekke koppakking zijn. Maar er ook kan een barstje of scheurtje in de cilinderkop zitten, waardoor koelwater lekt naar de verbrandingskamers.
1. Voor een kachel of open haard (met houtblokken of pellets) Bij deze individuele verwarmingssystemen op hout bent u wettelijk verplicht om de schoorsteen 1 keer per jaar te laten vegen.
Schoorsteentrek ontstaat door het verschil in temperatuur tussen de rookgassen en de omgeving. Hoe beter het rookkanaal geisoleerd is, hoe beter de trekopbouw in het rookkanaal. Bij een goede schoorsteentrek zult u weinig last van creosoot aanslag hebben en daardoor minder risico op schoorsteenbrand.
Trek ontstaat doordat er een verschil in dichtheid is tussen de ruimte in de schoorsteen en de ruimte daarbuiten. Door dit verschil in dichtheid ontstaat een drukverschil (ΔP), dat de drijvende kracht is van de trek. Zolang het verschil in dichtheid wordt gehandhaafd zal ook de trek blijven bestaan.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel.
Een afsluitklep is een klep die doorgaans in de pijp achter de kachel of haard of in het schoorsteenkanaal is geplaatst. Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen.
Hoe vaak is schoorsteenvegen nodig? Het periodiek laten vegen van je schoorsteen is in Nederland niet verplicht, dit in tegenstelling tot sommige andere Europese landen. Maar ons advies is om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen.
De schoorsteen veegt u meestal van bovenaf. Zorg er wel voor dat u veilig werkt op het dak. Gebruik een stevig ladder en als het mogelijk is, laat een ander de ladder onderaan vasthouden. Laat de zware bol met de staalborstels in de schoorsteen zakken en beweeg de borstel met behulp van het touw of ketting op en neer.
Meestal is een trekkap, ook wel trekkende kap genoemd, gemaakt van RVS zodat een lange levensduur gegarandeerd is. Een trekkap werkt trekbevorderend en voorkomt windinslag en regeninval. Bij een rieten dak is het noodzakelijk de trekkap te voorzien van vonkengaas. Trekkappen zijn verkrijgbaar in meerdere diameters.
Dit kan diverse oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener nat of ongeschikt hout. Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken.
Om er zeker van te zijn dat je geen kauwennest in je schoorsteen krijgt kan je er een stevig inox rooster over (laten) zetten.
Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten.
De kachel zuigt lucht aan, die vervolgens via de schoorsteen mee naar buiten gaat. Je krijgt dus 'trek' in de kachel en het rookkanaal. Die trek is heel belangrijk om het vuur brandend te houden en de rook af te voeren naar buiten. Als er geen of te weinig trek is, kan de rook in de woonkamer komen.
Wel, waarom probeert u niet een keer onderstaande ideeën om het beste uit uw open haard te halen … Aardappelschillen en eikels helpen de opeenhoping van roet in de schoorsteen te voorkomen. Bewaar dus uw aardappelschillen en raap eikels in de herfst.
Kachelruit schoonmaken
Ten eerste adviseren wij bij Warmtestore u om de ruit één keer per week schoon te maken. Want bij regelmatig onderhoud, wordt deze ook minder vies. Dit zorgt ervoor in de meeste gevallen dat u met een vochtige doek al ver komt.
De gemiddelde prijs voor het reinigen van één schoorsteen schommelt tussen de 60 en 100 euro voor een rookkanaal dat regelmatig gereinigd wordt. Is je schoorsteen zwaar verontreinigd of moeten er ook vogelnesten verwijderd worden? Dan zal de kostprijs hoger liggen.
Wanneer er in huis wordt gerookt, blijft de tabaksrook lang hangen. Roken bij een open raam of afzuigkap is niet genoeg. Hoeveel slechte stoffen en hoe lang deze in de ruimte blijven hangen, is niet te zeggen. Het ligt er namelijk aan hoeveel er wordt gerookt, hoe lang de ramen open staan en hoe groot de ruimte is.
Rook is het zichtbare van de in de lucht zwevende verbrandingsproducten. Witte rook bestaat vooral uit waterdamp, zwarte rook vooral uit roet (materie). Wanneer er brand is waarbij chemische stoffen zijn betrokken, verwacht je dat de rook gevaarlijker is dan bij een gewone brand.