Bij voorkeur haal je de popcorn er tussendoor uit en haal je de gepofte maïs eruit om de overige korrels nogmaals in de magnetron te plaatsen. De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen.
Met deze techniek heb je dar nooit meer last van én wordt je popcorn knapperig als maar kan. De standaard manier is om een dun laagje olie of boter in een pan te verwarmen, hier de popcorn in te doen en de pan te verwarmen. Met de deksel erop natuurlijk. Wachten tot alle popcorn is gepopt en klaar bent je.
Popcorn kan het beste op een koele en droge plek worden bewaard in een afgesloten container. In het geval van voorverpakte (magnetron) popcorn kan deze het beste in de originele verpakking worden bewaard als deze niet beschadigd is. Bewaar de popcorn niet in de koelkast want daardoor droogt deze sneller uit.
Zet de popcornmaïs in een grote magnetronbestendige schaal met deksel 3-4 minuten in de magnetron op 800 watt (10 minuten op 600 watt), totdat er ca. 5 seconden tussen elke 'pop' zit.
Verse popcorn bewaren
Zolang het luchtdicht is afgesloten, blijft de popcorn nog lang knapperig (2-3 weken zelfs)!
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Daar komt bij dat popcorn het vitamine B1, B2 en ijzer bevat.
Het bakje pakten we in doorzichtig inpakpapier in en deden een lintje er omheen. Door het folie er omheen blijft de popcorn knapperig en is de traktatie de dag van tevoren te maken.
Daarnaast kun je je popcorn natuurlijk poffen in de koekenpan: verwarm de pan tot 200°C, eventueel met een laagje olie naar keuze (geen boter). Voeg daarna de pofmaïs toe en leg het deksel erop. Haal het deksel niet tussentijds van de pan en zet het vuur uit als je steeds minder poffende geluiden hoort.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Hoe blijft suiker plakken aan popcorn? Popcorn zoet maken is heel makkelijk. Strooi er net na het poffen poedersuiker over en roer goed door. De suiker zal smelten en een zoet laagje achterlaten.
In elk maiskorreltje dat 'popt' zit water. Je magnetron verhit het water in het korreltje tot stoom en ontploft de korrel. In korrels waar dat niet bij gebeurt zit onvoldoende vocht. Die korrels zien niet geschikt om gepopt te worden tot popcorn.
Verschil tussen mais en popcorn mais
De speciale popcorn mais bevat minder vocht, minder eiwitten en heeft gewoon een veel harder velletje. Als je deze gedroogde korrels gaat verwarmen, bouwt de druk achter dit schilletje zich op en ontploft de korrel op een gegeven moment zo hard dat er een “plof” ontstaat.
Er zijn zes soorten maïs, maar alleen popcornmaïs popt open als je het verhit. We associëren het vooral met bioscoopbezoek. De maïsplant die popcorn levert, suikermaïs, wordt speciaal gekweekt op kleur, smaak en de 'popbaarheid'.
Popcorn van mais
Zelf popcorn maken is niet moeilijk, je moet alleen goed blijven schudden met de pan, zodat de maïskorrels niet aanbranden. Doordat je de deksel op de pan houdt 'stoomt' de mais gaar, waardoor de korrels gaan poppen.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Gooi de popcorn maïs in de bak, zet de temperatuur op 200•C en stel de tijd in op ongeveer 15 minuten. Je hoort nu, dat de hete lucht de maïs door de bak heen blaast, geen zorgen, dat kan geen kwaad. Je hoort vanzelf wanneer de maïs is gebakken, en klaar is om open te ploppen.
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Het duurde even voor ik er achterkwam, maar hier is het geheim: Ingrediënten - Popcornmais - Boter - Poedersuiker - Olie - Pop de popcorn mbv de machine of doe een beetje olie in de pan, popcornmais erbij en deksel er op. Als het bijna niet meer popt is de popcorn klaar. LET OP: vuur niet te hoog, anders verbrand het.
35 gram zoete popcorn per beker. Je kunt de bekers ook leeg bestellen om ze zelf af te vullen. Hoogte 15cm en diameter 10cm.
Over het algemeen vindt men de verse popcorn, die je zelf moet maken in de pan of popcornmachine, het lekkerst. Daar scoorde elke smaak een voldoende. De kant-en-klare zoete popcorn van C1000 haalde de hoogste score, een 7,33.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Popcorn wordt van speciale maïs gemaakt en komt uit Amerika. Uit vondsten in Peru blijkt dat daar in 4700 v. Chr. al popcorn werd gegeten.