Drink je een beetje (1 tot 3 glazen) dan wordt je hartslag en ademhaling sneller. Je krijgt het warm en je voelt minder pijn. Je kunt minder goed ruiken en proeven. Je ziet ook slechter, vooral in de ooghoeken, je krijgt tunnelvisie.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
1-3 glazen (0 tot 0,5 promille): Ontspannen – ontremd
Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
Van één biertje kun je dronken worden, maar dat hangt van een aantal factoren af . Over het algemeen zorgt één biertje er niet voor dat de meeste mensen zich dronken voelen. Als u echter bijzonder gevoelig bent voor alcohol of een laag tolerantieniveau heeft, kan één biertje voldoende zijn om u aangeschoten of zelfs bedwelmd te laten voelen.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Voordelen van 2 weken geen alcohol
Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Dronken word je van het drinken van te veel alcohol in te korte tijd. Ieder alcoholhoudend drankje bevat namelijk ongeveer evenveel alcohol per glas (10 g). Het door elkaar drinken van verschillende typen drank maakt qua hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt dus geen verschil.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie (bijvoorbeeld evenwicht) verminderen en je kunt situaties minder goed inschatten. Je ziet steeds minder aan de randen van je gezichtsveld (tunneleffect) en je rijvaardigheid is zichtbaar minder.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat: Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol). Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.
Ze ontdekten dat mannen die dagelijks één biertje (alcoholisch of non-alcoholisch) dronken een steeds grotere en meer diverse verzameling darmbacteriën kregen. Een meer gevarieerde darmflora wordt gelinkt aan een lager risico op het krijgen van verschillende ziektes.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes. Dat geldt voor bier, wijn en sterke drank.
Bier kan vanwege de koolzuurbestanddelen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. ,,Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Wanneer je gedrag en je emoties blijvend veranderen doordat je te vaak en te veel drinkt, kan er wel een karakterverandering door alcohol optreden. Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen.
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden. Ook gevoelens van kwaadheid zullen sneller geuit worden, en gemakkelijker uitlopen op verbale en/of fysieke agressie.
Door met een rietje te drinken, komt de drank meer in contact met je gehemelte. De huid van het gehemelte is erg dun en sterk doorbloed, waardoor stoffen gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen. Alcohol komt langs deze weg sneller in het bloed dan via de maag en de darmen.
Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje.
Als je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om het effect te merken, dan heb je een tolerantie ontwikkeld voor alcohol. Dat betekent dat het roes-effect van alcohol steeds minder voelbaar wordt. Het lichaam en met name de lever zijn dan gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.