Deze vlinderstruik combineert goed met heesters zoals Viburnum Tinus, Mahonie, Sering, Weigelia, Hibiscus en rozen. Ook siergrassen zoals Leliegras en Zegge carex matchen goed. Vaste planten zoals Lavendel en Salie (bijv Salvia nemorosa) kunt u prima combineren met vlinderstruiken en passen ook bij dezelfde bodemeisen.
U kunt de Buddleja mooi combineren met bijvoorbeeld Echinacea, Lavendel of siergrassen. Vraag ons gerust om advies. Kijkt u ook eens naar ons aanbod voor aanplantgrond en organische mest.
De vlinderstruik is erg mooi achter in een wat grotere border. Of vul een perk met Buddleja en een bodembedekker zoals Waldsteinia ternata.
Vlinderstruik planten wanneer
Een vlinderstruik die in een pot is opgekweekt, zou je in principe het hele jaar kunnen uitplanten, behalve bij vorst. Maar de beste momenten om een Buddleja te planten zijn het voorjaar en het najaar.
Hoeveel planten per meter Hoeveel planten gebruik ik per M2 bij een vak beplanting? 1 vlinderstruik per 1m2 is voldoende.
De vlinderstruik houdt niet van natte voeten. Een vochtige bodem (waar water blijft staan) is daardoor niet goed geschikt. In het voorjaar kun je de plant vermeerderen door de toppen van afgeknipte takken (zo'n 20 cm) in vochtige aarde te steken.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
Houd wanneer u een heg wilt maken ongeveer twee meter tussen iedere vlinderstruik over. Bedek de wortels met aarde en druk deze goed aan, zodat hij goed overeind blijft. Zorg ervoor dat de vlinderstruik geregeld water krijgt.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Vlinders weten dat er in oranje bloemen minder nectar te halen valt. Ze kiezen voor gele bloemen. Hierdoor krijgt de vlinderstruik meer bestoven bloemen en de vlinder meer nectar. Een goed trucje om vlinders naar hun luilekkerland te lokken!
Maagdenpalm (Vinca minor)
Dit is de best bloeiende wintergroene bodembedekker voor in de schaduw. De Maagdenpalm is ontzettend sterk en houden onkruid heel goed weg. Je kunt zelfs zonder problemen af en toe over een volwassen plant heenlopen.
Voor vlinders kwamen onder andere Buddleja davidii 'Dartmoor', 'Empire Blue' en 'Ile de France' er heel goed af. Ook Buddleja alternifolia was een goed vlindertrekker, vooral omdat deze bloeit in mei, als er nog weinig andere vlinderstruiken voedsel bieden.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei
Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.
Kun je een vlinderstruik verplaatsen? De vlinderstruik kun je prima verplaatsen naar een ander zonnig plekje. We raden wel aan om dit buiten de groei- en bloeitijd om te doen. Dat is tijdens het voorjaar (net voor de bloei) of in het najaar (na de bloei).
In een normale winter heeft de vlinderstruik geen bescherming tegen de vorst nodig. Strenge vorst zorgt er echter voor dat de takken tot aan de basis kunnen bevriezen. Om dit tegen te gaan, wordt de basis met dennennaalden of droge mulch ingepakt.
De vlinderstruik is een sterke plant die tot 5 m hoog kan worden. In de Benelux wordt deze plant algemeen beschouwd als wintervast. Zo lang er geen temperaturen onder de -15 graden Celsius voorkomen overleeft de vlinderstruik de winter.
In het voorjaar snoei je de vlinderstruik tot kort boven de grond af, zodat deze niet al te groot wordt en alleen nog maar bovenin bloeit. De meeste vlinderstruiken worden toch al snel zo'n 2-3 meter hoog! Een dat terwijl je ze jaarlijks helemaal terugsnoeit!
Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger.
Hij wordt maximum 2,5 m hoog en breed – een echte topper voor de tuin. Plant je vlinderstruik gerust in de border, het grijsgroen blad past mooi bij vaste planten, rozen en andere kleinere struiken.
De vlinderstruiken Buddleja alternifolia en Buddleja globosa bloeien op takken die het vorige seizoen zijn aangemaakt. Als je die in het voorjaar snoeit, knip je de bloemknoppen weg. Ook moet je deze soorten niet hard terugsnoeien. Knip in plaats daarvan een paar van de oudste takken midden in de zomer weg.