Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
Gedroogde kippenmest is geschikt voor de basisbemesting van je siertuin, gazon en moestuin. De korrel is makkelijk te strooien en stuift niet.
Maar tuinafval (stengels van erwten, bonen, aardappelloof, tomatenloof), grasmaaisel, afgevallen bladeren, onkruid dat niet in zaad is gekomen, groenteschillen, eierschalen, kippenmest, paardenmest, hooi,...zijn ideaal om te composteren.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest.
Omdat planten de voedingsstoffen uit de meststof binnen 3 tot 4 maanden op hebben is 3 keer per jaar bemesten verstandig. Twee keer kan je mest strooien 2 tot 4 weken na het strooien van kalk. In het voorjaar en najaar dus. Tussen deze 2 bemestingsrondes in is het verstandig om nog een 3e keer mest toe te dienen.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen.
Waar naartoe? Kleine hoeveelheden kunnen in eigen compostvat, -hoop of -bak composteren.
Na ongeveer een jaar is de compost klaar. Dat komt goed uit want dat past perfect in de seizoenscyclus. Het hele groeiseizoen lang materiaal storten we organisch materiaal in de ren en in het prille voorjaar dan schep ik de kippenren af tot op het originele grondniveau.
De kippenmest wordt straks in het voorjaar uitgereden op het perceel waar de fritesaardappelen komen te groeien. In de kippenmest zit o.a. veel organische stof, stikstof, kalium en fosfaat. Goed om de aardappelen op te laten groeien.
In het voorjaar (maart) en najaar is ongeveer 200 gram nodig per m². In juni is ongeveer 100 gram per m² nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen. U moet dus weten wat de oppervlakte van uw gazon is.
Voor het gazon gebruik je het beste een organische meststof of een meststof die bestaat uit een combinatie van organische en anorganische stoffen. Een organische mest is veilig in gebruik en leidt tot een betere bodemstructuur. Het wordt langzaam opgenomen door het gazon en heeft het een langdurige werkingsduur.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Organische mest, zoals koemest, champignonmest en compost, stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen die bovendien langzaam vrijkomen. Organische mest bevat natuurlijke grondstoffen. In minerale tuinmest, ook kunstmest genoemd, zit voornamelijk stikstof (N), fosfor (P) en kali (K).
Kippenmestkorrels bevatten een hoge concentratie aan organische stoffen. Deze organische stoffen worden gemakkelijk opgenomen door de bodem en stimuleren de wortelvorming van planten. Ook bevorderen ze de biodiversiteit in de bodem.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Geschikte mest
Alle dierlijke mest komt in aanmerking om te composteren mits het vochtgehalte niet hoger is dan ongeveer 50 procent. Vaste mest van landbouwhuisdieren is dus prima geschikt, zeker wanneer het gemengd is met strooisel.
Ongeveer de helft van de kippenmest wordt geëxporteerd. Kippenmest kan gebruikt worden voor bemestingsdoeleinden, maar kan ook verbrand worden. In september 2008 werd in Moerdijk een elektriciteitscentrale gestookt met kippenmest in gebruik genomen.
Ook is het een fantastische meststof die uw planten stikstof, fosfor en kalium geeft, in een veel grote mate dan andere meststoffen. Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd.
Bij gebrek aan stalmest kun je ook kippenmest- of koemestkorrels gebruiken. Enkele kilogram per boom is voldoende. Strooi deze korrels rond februari. Gemaaid gras onder de fruitboom is geen probleem maar pas wel op voor muizen.
Concreet mag u dus mest opslaan 100 meter in het veld op voorwaarde dat deze mest op dat veld uitgespreid wordt, de mest er max. 2 maanden blijft liggen en de mest 100 m van woningen van derden en op min. 10 m van de perceelsgrens en waterlopen gelegen is.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest. Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Extra voeding voor je aardbeien
Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.