Het doen van ontspanningsoefeningen en/of mediteren helpt je lichaam en geest tot rust te komen. Je kunt ook een yogamatje naast je bed leggen en de dag afsluiten met een paar zonnegroeten. Door meer in je lichaam te gaan zitten, zet je je geest in de slaapstand.
Vind jouw ritme. Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. ...
Nu zijn er natuurlijk een aantal manieren waarop je de rust terug kunt brengen. Externe oplossingen om je 'hoofd' iets te kalmeren. Een groot glas wijn bijvoorbeeld, een uurtje zweten in de sportschool of een goede film die je even meeneemt naar andere wereld. Stuk voor stuk kalmeren ze eventjes je gedachten.
Frisse lucht, de natuur en zonlicht hebben een positieve effect op zowel je lichaam als je brein. Even naar buiten gaan zogt er letterlijk voor dat je even afstand neemt van dat wat je stress geeft. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de hoeveelheid groen in iemands omgeving sterk samenhangt met je mentale gezondheid.
Door een disbalans in het autonome zenuwstelsel is de energieregeling in het lichaam verstoord raakt. Vaak is de sympathicus te actief dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel een verhoogde hartslag. Je lichaam blijft te alert, je hartslag verhoogd en je kunt de slaap niet vatten.
Als je slecht slaapt en vaak sombere gedachten en angsten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben met depressie. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en je indien nodig door te laten verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Pas de omgeving aan bij nachtelijke onrust. Heeft een cliënt met dementie of een verstandelijke beperking last van nachtelijke onrust of slaapproblemen, zorg dan in de slaapkamer voor een goede temperatuur, een goed bed en goed matras en zorg voor voldoende frisse lucht.
Spreek deze gedachten dan uit naar iemand in je omgeving zoals een familielid of goede vriend(in), dat helpt om ze te begrijpen. Maar ook de huisarts kan je verder helpen met dit soort vragen. Denk je wel eens aan zelfmoord, omdat je het idee hebt dat je gek aan het worden bent?
Naast ademhalen, eten, drinken, onderdak en sociaal contact, is tot rust komen namelijk een basisbehoefte. Als je onvoldoende rust neemt en altijd maar 'aan' staat, dan krijgen je lichaam en geest geen tijd om te herstellen van de dagelijkse stress.
Wat gebeurd er in je hoofd als je overspannen bent?
Hersencellen maken minder goed contact met elkaar en trekken zich terug. Je wordt daardoor minder goed in staat jezelf te remmen of je gedrag te sturen. Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op. Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op.
Als er sprake is van overactieve, drukke hersenen, is er vaak ook sprake van stress. Je kunt je rustiger gaan voelen door je bewust te worden van welke dingen jou spanning geven. Als je weet welke dingen je gespannen maken, helpt het om hier meer bij stil te staan en tijd te nemen om ook te ontspannen.
Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd. Onze hersenen hebben zich vanuit de prehistorie ontwikkeld om te letten op bedreigingen. Die delen van ons brein zijn nog steeds actief zelfs als de bedreigingen minimaal zijn. De bedreigingen waar we nu mee omgaan zijn meer cognitief.
Sta op. Je zou het niet denken, maar voor sommige mensen is even opstaan juist beter dan blijven liggen en proberen jezelf te dwingen om te slapen, zegt dr. ...
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.