Met een marktprijs van ruim 9 miljoen euro per liter is schorpioenengif de duurste vloeistof die er is. Het gif bevat dan ook een aantal stoffen die in geneesmiddelen worden toegepast.
Slangengif kost vele honderden dollars per gram. Niet alleen omdat je er antigif van kunt maken, maar ook voor medisch onderzoek. Diverse medicijnen die nu in de kliniek gebruikt worden, zijn gebaseerd op de werkingsmechanismen van slangengif.
De staart van de schorpioenen eindigt in een stekel met daarin een gifklier. De schorpioenen met een dikker staart hebben een grote gifklier. Schorpioenen reageren bijzonder snel bij beetgrijpen of aanvallen. Ze klappen hun staart naar voren en scheiden bliksemsnel een druppel gif uit hun gifklier af.
Bestandsdelen van gif doen het bijvoorbeeld goed als pijnstiller in medicatie en kunnen worden ingezet als biopesticide om heel gericht één insect aan te pakken.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.
De schorpioen kan met een angel in het uiteinde van zijn staart een venijnige prik geven, vandaar: 'het venijn zit hem in de staart'. Alles aan hem is gif en dood voor mens en dier.
Hoeveel kost een schorpioen? De aankoopprijs van een schorpioen bedraagt 17 tot 35 euro per dier, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Een schorpioen kan heel lang zonder voedsel. Ze hebben ook vijanden, zoals spinnen, vogels, slangen, bavianen en hagedissen. Sommige soorten zijn immuun voor het gif van de schorpioen. Schorpioenen leven afzonderlijk van elkaar omdat ze iedere vijand, zelfs hun eigen soort proberen te doden.
In Nederland leven namelijk geen schorpioenen. In Zuid- en Zuidoost-Europa komen ze wel veel voor. Denk bijvoorbeeld aan landen als Spanje en Italië. Ook daar zie je ze niet vaak, want schorpioenen zijn nachtdieren die zich overdag verbergen onder stenen en in spleten.
Hoe werkt gif? Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling. Het kan je bloed acuut doen stollen. Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen.
Gelukkig is de opname van CO een evenwichtsreactie: in een CO-vrije ruimte wordt de CO weer vervangen door zuurstof. Dit gaat erg traag: pas na 4 uur is de helft van de CO verdwenen. Bij toedienen van zuivere zuurstof gaat het sneller.
Antigif wordt al 120 jaar op dezelfde manier geproduceerd. Een dier – meestal een paard of schaap – wordt geïnjecteerd met een kleine hoeveelheid slangengif. Hierbij produceert het dier afweerstoffen waarvan in het laboratorium vervolgens antigif wordt gemaakt.
De gevoelige Kreeft valt als een blok voor de kracht die de Schorpioen uitstraalt. Dit geeft ze namelijk een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Schorpioenen zijn giftig, maar voor de verkoop worden de giftige delen verwijderd en kan je ze veilig eten. In Europa kom je soms producten tegen, waar een schorpioen in zit verwerkt, zoals een chocolaatje of de lolly met schorpioen.
Schorpioenvliegen (Panorpidae) behoren tot de orde Mecoptera. Wereldwijd zijn er meer dan 500 soorten beschreven. Deze groep behoort tot de oudste insectenordes die een volledige gedaantewisseling doormaken. Er komen maar vijf soorten schorpioenvliegen voor in Nederland, waarvan vier van het geslacht Panorpa.
Sommige schorpioenen worden maximaal twee jaar oud, er zijn echter ook soorten die wel zes jaar oud kunnen worden. Enkele soorten, zoals bijvoorbeeld Hadrurus arizonensis, kunnen zelfs dertig jaar oud worden.
Een schorpioen met lange, dunne scharen is meestal giftiger dan een schorpioen met grote, dikke scharen. Daarnaast is er een verband met gedrag. Schorpioenen met grote scharen gebruiken ze aantoonbaar meer in de verdediging, terwijl heel giftige schorpioenen bijna alleen steken.”
De tityus serrulatus, de gele schorpioen, wordt gezien als de dodelijkste. Hij eet insecten zoals kakkerlakken en is aangepast aan het leven in riolen en afvalhopen in stedelijke gebieden. Het giftige dier heeft een lage stofwisseling en kan maanden overleven zonder te eten.
De Kleine marmerschorpioen of gewoon marmerschorpioen (Lychas marmoreus) is een soort schorpioen binnen het geslacht Lychas. De soort komt voor in Australië en kan gevonden worden onder stenen of planten. Hun lengte is ongeveer 30mm.
Een schorpioen heeft een kopstuk en een achterlijf met een staart. Op de staart zit een gifstekel en aan zijn kop heeft hij twee grijpscharen. Hij heeft acht poten. Alle soorten schorpioenen zijn giftig en eten vlees.
Een waterschorpioen jaagt onder water op insecten, zoals rode muggenlarven. De prooi wordt met de ogen waargenomen en met de voorpoten gepakt. Waterschorpioenen kauwen niet maar zuigen een prooi leeg met hun zuigsnuit. Op de bodem van een ondiep slootje is deze waterschorpioen op zoek naar prooi.
Een andere aanpassing aan de woestijn is dat schorpioenen heel zuinig zijn met hun energie. Als er weinig te eten is, doen ze het rustig aan. Zo kunnen ze wel een jaar zonder voedsel en water!
Schorpioen
Je hebt wel 1750 verschillende soorten, deze verschillen ook in de mate van gevaarlijkheid. Het zijn bijzondere dieren! Ze kunnen namelijk een jaar niks eten, 3 dagen hun adem inhouden en kunnen super goed tegen warmte én kou! Per jaar zijn er ongeveer 5000 doden door deze griezelige dieren.
Als een Schorpioen boos op je wordt, zal hij die woede allereerst uiten door je op seksueel gebied te straffen. Ze zullen elke aanraking negeren of je helemaal de rug toekeren in plaats van dingen uit te praten.