U mag uw aanhangwagen, camper of caravan niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren. De gemeente heeft plekken aangewezen waar u uw aanhangwagen, camper of caravan tot 1 maand mag stallen. Of u stalt de aanhangwagen, camper of caravan op privéterrein.
In de meeste steden en dorpen mag u gemiddeld een caravan drie dagen achtereenvolgend op de openbare weg laten staan. Wilt u het zeker weten? Dan kunt u bij de APV van uw gemeente (Algemene Plaatselijke Verordening) de exacte regels checken. Dit geldt ook voor campers en aanhangwagens.
Op vrijwel alle parkeer- en rustplekken langs de weg, mag je ook met je camper of caravan stoppen. Dit geldt in Nederland, maar vaak ook in het buitenland. Let wel goed op de verkeersborden. Als er een parkeer- of overnachtingsverbod wordt aangegeven, dan mag je er niet stoppen.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Er zijn wel degelijk regels verbonden aan het parkeren van een caravan voor de deur. Deze regels verschillen per gemeente. De meeste gemeenten hanteren de regel dat een caravan, aanhanger of vouwwagen slechts 3 dagen in een openbaar gebied geparkeerd mag staan. In sommige gemeenten is dit zelfs nog korter.
Je mag een camper dus zonder meer parkeren op de openbare weg en zonder enige beperking aan de duur. Een parkeer- of overnachtingsverbod moet duidelijk met verbodsborden zijn aangegeven. Parkeren op het trottoir vormt een uitzondering. Dat mag alleen als een verkeersbord dit uitdrukkelijk toestaat.
Allereerst maar de vraag of je in Nederland mag slapen in je auto. Lullig antwoord misschien op de vraag, maar dat verschilt heel erg per gemeente. Het is volgens de Nederlandse wet mogelijk om overal bij een openbare weg je auto stil te zetten om te slapen.
Je mag maximaal 2 uur parkeren, behalve als een opschrift of onderbord een kortere parkeertijd geeft.
In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is opgenomen of de aanhanger op de openbare weg geparkeerd mag worden. Dit is dus per gemeente geregeld. Voor zover ik weet gelden in alle gemeentes dezelfde regel dat een aanhanger maximaal 3 dagen geparkeerd mag staan op de openbare weg.
Maximaal toegestane afmetingen caravan
In Nederland mogen alle caravans met een lengte tot 12 meter (inclusief dissel) gebruik maken van de openbare weg. De maximale hoogte is 4 meter en de maximale breedte is vastgesteld op 2,55 meter. Voor onverharde wegen geldt een andere maximale breedte, namelijk 2,20 meter.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je gewoon in een camper wonen, als je zaken maar goed zijn geregeld. Een adres heb je sowieso nodig; alleen al om een camper aan te schaffen en te verzekeren. Een waterdichte oplossing is om een huis te hebben waarvan je het adres kan gebruiken.
Je caravan verkopen kan op verschillende manieren. Zo kun je hem direct aan een particulier verkopen, bijvoorbeeld aan een bekende of via Marktplaats. Wil je jouw caravan echter zo veilig en zorgeloos mogelijk verkopen, dan is het beter om te kiezen voor een RDW-erkend bedrijf als Wijkopencaravans.nl.
Onder voorwaarden mag dat
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente.
De deur van de caravan zit rechts omdat dat de veiligste kant is. Als je langs de weg staat, dan zit de deur aan de kant van de stoep. Dat is wel zo makkelijk als je zaken als je eigen kaas (want die van thuis is toch lekkerder) en hagelslag inpakt (die kennen ze in het buitenland alleen als garnering van ijs).
Binnen de bebouwde kommen is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te parkeren, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.
Tap uw caravan altijd af, de ruimte wordt namelijk niet verwarmd. Zet uw ramen dicht, de caravan ventileert voldoende via het dakluik. Zet geen vochtvreters in de caravan deze trekken namelijk van buitenaf naar binnen, waardoor het steeds vochtiger wordt.
In de nabije toekomst zullen er meer elektrische auto's op de markt komen die een caravan kunnen trekken. Ook is de e-trailer in ontwikkeling: een trailer waar uw caravan op omgebouwd kan worden en die een eigen elektrische aandrijving heeft.
Er is maar één juiste methode om een slingerende caravan weer stabiel te krijgen: gas loslaten en remmen. Flink remmen, maar voorkom blokkeren. Dan zal het slingeren vanzelf ophouden. Stop met remmen zodra de caravan weer mooi volgt.
Wanneer een bestuurder toch meent zijn voertuig voor uw inrit of uitrit te parkeren, kunt u de politie verzoeken tot handhaving. Voorts kunt u uw gemeente verzoeken paaltjes te plaatsen, opdat er niet langer deels voor uw in- of uitrit geparkeerd kan worden.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Een uitweg (ook wel inrit, uitrit en oprit genoemd) is een ingang of uitgang van een perceel voor motorvoertuigen om de openbare weg te bereiken, gelegen op gemeentegrond.