De term 'grijs water' wordt ook wel gebruikt voor water van andere kwaliteit (minder zuiver) dan drinkwater, zoals bijvoorbeeld regenwater, dat je kunt gebruiken voor het toilet en de was. Dit noemen we ook wel 'huishoudwater'.
Er valt niet alleen regen op, maar bijvoorbeeld ook vogelpoep. Daarom zitten er in opgevangen regenwater allerlei microbiologische verontreinigingen. Ook neemt regenwater door de zachtheid en hoge zuurtegraad makkelijk metalen op van de dakgoot.
Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet. Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater. Alle leidingen moeten gescheiden zijn.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Voor privé gebruik kunt u regenwater perfect gebruiken voor sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Nooit doen: regenwater drinken dat op de grond ligt
Een zinkoverdosis veroorzaakt misselijkheid en diarree. Als je op lange termijn te veel zink binnenkrijgt, dan kan dat onder andere leiden tot bloedarmoede en een verzwakt immuunsysteem.
Jawel, katten drinken het regenwater wel graag, dat geldt ook voor veel honden. En wat katten helemaal lekker vinden, is stromend water. Lekker fris en koel.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op. Een filter zorgt ervoor dat het schoon is bij oppompen.
Het regenwater en het drinkwater in uw woning moeten volledig gescheiden zijn. Er mag geen verbinding zijn tussen de leidingen voor drinkwater en die voor regenwater.
Hemelwater is zacht water en volledig kalkvrij. Het is bij uitstek geschikt om mee te wassen (er is veel minder wasmiddel nodig), de ramen te wassen (streeploos) en de planten en tuin water mee te geven.
Regenwater is vrij van chemicaliën en zouten: In tegenstelling tot leidingwater, dat vaak chloor, fluoride en andere chemicaliën bevat, is regenwater puur en vrij van verontreinigingen.
De chemische verbindingen die het meest bijdragen aan de zuurgraad van regenwater zijn zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Via de vorming van opgelost sulfaat en opgelost nitraat maken ze het regenwater zuur. Daarentegen vermindert de uitstoot van ammoniak (NH3) de zuurgraad van het regenwater.
Het voordeel van het gebruik van liters regenwater uit uw regenwateropvangbak is dat het al een bepaalde hoeveelheid van de goede bacteriën bevat die nodig zijn voor het leven van uw aquarium.
Over het algemeen zal je hond niet snel ziek worden van regenwater. Hun immuunsysteem is gewend geraakt aan het drinken en eten van minder hygiënische dingen, en hun maagzuur is sterker waardoor er minder schadelijke bacteriën overleven.
Wanneer het regenwater in contact komt met de omgeving, vermengt het zich met de geur van bladeren, urine van andere dieren, strooisels, gras, enzovoort. Iedere geur is daarom zo interessant voor je hond. Uiteindelijk weten ze wel dat het water is en gaan ze lekker van drinken.
Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat katten van nature niet van stilstaand water houden. Stilstaand water is veel gevoeliger voor ziekteverwekkers. Daarnaast is stromend water vaak koeler. Stromend water is van origine dus een stuk aantrekkelijker om te drinken, zeker als je van origine uit de woestijn komt.
Regenwater is puur en vrij van chemicaliën, in tegenstelling tot kraanwater. Het hydrateert de huid diep en helpt bij het behouden van een gezonde vochtbalans. Daarnaast bevat regenwater natuurlijke mineralen die de huid voeden en beschermen. Het kan helpen bij het verminderen van droogheid, irritaties en ontstekingen.
Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier echter gevoelig voor, het is daarom beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.
In regenwater zit namelijk geen kalk. Kalk is gezond voor mensen, maar je planten lusten het minder graag. Je ramen en auto wassen met water uit de regenton is trouwens ook een goed idee: weinig kalk in het water betekent namelijk geen strepen op je raam.
Gelukkig is dat voor planten makkelijk te regelen, want je hoeft ze alleen maar buiten in de regen te zetten. Het regenwater is voor de planten een booster. Regenwater is een stuk zachter dan kraanwater. Dat betekent dat er minder zout en mineralen in regenwater zit, waardoor het de plant beter hydrateert.