Overhemden kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest voorkomende stof is katoen, daarna synthetisch, wol en linnen. Synthetische overhemden zijn vaak zacht, glimmend en kreuken minimaal, maar ademen het minst goed. Katoen en wol is vaak dikker en komt wat stijlvoller over; ze ademen ook stukken beter.
De benaming zegt het zelf al: onder en over. Maar het ligt ook aan de lengte van het kledingstuk, de stof en hoe het kledingstuk valt en wordt gedragen. Zo is het hemd lang en tot op de knie en is het overhemd daarentegen korter en gemaakt van wat fijnere stoffen.
Een overhemd zou je 2 tot 3 keer kunnen dragen voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.
Eén of twee knoopjes
Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.
Confectie overhemden hebben ofwel een rechte ofwel een wat rondere onderkant. De overhemden met een rechte onderkant (over het algemeen casual) zijn bedoeld om over de broek te dragen. Overhemden met een ronde onderkant (over het algemeen zakelijk) gaan vaker in de broek. !!
Polyester, de stof die bij uitstek niet kreukt
Polyester is de kreukvrije stof bij uitstek.
Het grootst voordeel is dat het koel en ademend kledingstuk is tijdens warme dagen. Dit komt door de losse weving van de stof. Doordat de kleding van linnen losser is geweven dan andere plantaardige stoffen, voelt het direct comfortabel aan. Het is namelijk ademend en ventileert het goed.
Was het overhemd altijd binnenstebuiten om onnodige slijtage te voorkomen. Let op het wasvoorschrift op het etiket en was nooit op een hogere temperatuur dan 40 graden. Stop maximaal zes overhemden per wasbeurt in de wasmachine. Kies voor een speciaal overhemdenwasprogramma.
Modern fit staat voor een 'moderne pasvorm'. Het is licht getailleerd, beschikbaar voor overhemden en T-shirts. De kleding heeft een vlotte look, iets dat past bij de moderne man. De pasvorm ontstaat door het rugpand van een overhemd of shirt iets strakker te snijden.
Combineer een overhemd op een donkere spijkerbroek. Kies een broek zonder of met een lichte wassing. Houd rekening met de ruimte om jouw overhemd in de broek te stoppen, zonder dat het uit balans raakt. Voorkom bijvoorbeeld een te strakke spijkerbroek met een wijd overhemd.
Juist omdát een zakelijke garderobe zo'n investering is en goede overhemden niet goedkoop zijn, is een ondershirt dus belangrijk. Het dragen van een ondershirt heeft nog een aantal andere voordelen: Stijve overhemden kunnen schuren en de huid irriteren. Een ondershirt beschermt je huid en verhoogt het draagcomfort.
Je kunt kiezen uit katoen, katoen, synthetische vezels zoals polyester, linnen, flanel, zijde, jeans en combinaties en mixen van die stoffen. Een dik katoenen shirt, jeans overhemd of een overhemd van flanel zal minder snel doorschijnen. Een overhemd gemaakt van linnen zal eerder de neiging hebben om door te schijnen.
De merken Olymp, Profuomo, Seidensticker, Ledub, Michaelis en Suitable hebben een serie non-iron overhemden die zonder te strijken helemaal kreukvrij zijn. Het enige wat je hoeft te doen is het strijkvrij overhemd op een hangertje laten drogen en aantrekken.
Als je de was buiten ophangt om te laten drogen, kun je de overhemden centrifugeren op 400 tot 600 toeren. Als je de was binnen ophangt, kies je 600 tot 800 toeren. Overhemden van bijzonder gevoelige materialen zoals zijde of viscose mogen niet worden gecentrifugeerd.
Het nadeel is alleen dat een blend, linnen met een niet-afbreekbare stof, niet of moeilijk te recyclen is. Daarnaast kun je ook kijken naar de wassing. Linnen krimpt namelijk bij de eerste wasbeurt. Daarom wordt de stof meestal voorgewassen voordat er een kledingstuk van wordt gemaakt.
Linnen is weinig elastisch, waardoor het snel kreukt en je dat waarschijnlijk wilt strijken. Het is belangrijk om dat goed aan te pakken, door er bij het wassen alvast rekening mee te houden.
Je kan ervoor kiezen om een onderhemd uit de kast te halen voor onder je hemd. Maar je kan ook gaan voor een zwart, marineblauw of wit hemd die je zweetvlekken iets beter verdoezelen dan grijs of lichtblauw.
Je overhemd oprollen
Pak een grote handdoek en leg het gestreken overhemd hierop. Sla de mouwen wel even naar binnen, anders kreuken ze alsnog. Rol vervolgens de handdoek samen met het overhemd voorzichtig op. Binnen enkele seconden ben je klaar en kun je het kreukvrij meenemen in je bagage.
Twill overhemd. Bij een twill overhemd worden de inslagdraden over één of meerdere scheringdraden heen geweven. Vervolgens worden deze onder één of meerdere door geweven, waar bij elke rij een beetje wordt opgeschoven. Hierdoor ontstaan de karakteristieke diagonale lijnen van de twill weving.
Non-iron overhemden
Kortom: niet strijken, dus strijkvrij. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat overhemden niet gestreken hoeven te worden na het wassen.
Een overhemd past perfect wanneer:
deze precies in je broek valt. alle knoopjes sluiten zonder strak te staan. de schoudernaad precies op de punt van de schouder valt. er ongeveer een centimeter speling is rondom de boord.
Als je een donkerdere huidskleur hebt dan kan je bijvoorbeeld rood ondergoed aan onder witte kleding. Deze kleuren schijnen minder erg door dan kleuren zoals zwart en wit omdat ze bij je huid passen en er daarom minder contrast is.
Een zwart overhemd kun je prima dragen bij informele gelegenheden en bij de dresscode business casual of smart casual. Combineer het met donkere kleding en houd het simpel. Bij formelere gelegenheden zoals black tie events, kan een zwart shirt niet.