Mieren hebben een hekel aan sterke geuren zoals bieslook, munt, rozemarijn, salie, lavendel en knoflook. Plant afrikaantjes of goudsbloemen, bepaalde mieren blijven op afstand van deze planten. Ruim binnen én buiten etensresten goed op.
Kunnen mieren in de tuin veel schade aanrichten? Mieren kunnen zeker veel schade aanrichten in de tuin! Heel actieve mieren kunnen namelijk stoepen, terrassen, opritten en je strakke gazon doen verzakken als ze de grond eronder uitgraven.
Oorzaak mieren in de tuin
Ze bouwen een mierennest, zijn altijd op zoek naar voedsel en komen dan ook af op achterblijvende etensresten in huis of in de tuin. Mieren zijn vooral dol op zoet voedsel en zodra de deuren en ramen opengaan, kunnen mieren dus ook van buiten naar binnen en van binnen naar buiten kruipen.
Mieren kunnen via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. In Nederland wordt de overdracht van ziektes via mieren niet centraal onderzocht of geregistreerd. Daardoor is niet precies bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan mieren.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.
Mieren kunnen niet tegen kokend water. Doe zeepsop in een pan met kokend water. Giet dit in het mierennest. Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten.
Veel ervan zijn gebaseerd op geuren waar mieren niet van houden. Azijn is er één van. Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.
Giet kokend water - eventueel met citroenschillen of een scheut azijn - in de gaatjes tussen de tegels of in de aarde waaruit u mieren naar boven ziet komen. Doe dit elke dag en na een poosje komt u geen mieren meer tegen.
Mierennesten verwijderen uit de tuin
Plaats bijvoorbeeld een bloempot vol met tuinaarde omgekeerd op een mierennest. Na enkele weken hebben de mieren hier een nest in gebouwd. Vervolgens kun je de bloempotten verplaatsen of de mieren in de potten verdelgen door er kokend water op te gieten.
Al deze mieren leven in een complex gangenstelsel onder de grond. Dit moeten ze natuurlijk allemaal uitgraven, hierdoor ontstaan verzakkingen in jouw terras of onder jouw oprit. Ook kan een mierennest dat zich in de muren of zelfs fundering van jouw huis heeft gesetteld flinke schade aanrichten.
Als ze doodgaat, gaat ook de mierenkolonie dood: de werksters sterven langzaam uit zonder dat er nieuwe generaties bijkomen. Toch gebeurt het niet altijd dat een hele mierenkolonie doodgaat als de koningin sterft. Sommige soorten hebben meerdere moederkoninginnen in het nest.
In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Een gewone mierenbeet kun je herkennen aan een klein rood, jeukend vlekje. Rode mieren zijn meestal agressiever. Na een rode mierenbeet is de pijn vaak erger en zwelt de huid op. Je kunt ook vochtblaasjes krijgen.