Porridge is het Engelse woord voor een pap die je maakt van haverzemelen. Het lijkt dus heel erg op havermout, maar er is wel een verschil. Havermout wordt gemaakt door de hele haverkorrel te pletten, terwijl haverzemelen alleen het buitenste omhulsel van de graankorrel zijn.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel nog even staan.
Havermout wordt vaak bij het ontbijt gegeten, maar is ook geschikt voor de lunch, als tussendoortje of als ingrediënt in gerechten en baksels. Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
Haverzemelen zijn daarentegen een stuk simpeler te bereiden. Die kun je vergelijken met brinta en havermout. Je kookt ze kort in een pannetje met wat water of melk en zo ontstaat een haverzemelen-pap. Ook kun je ze onverwarmd door de yoghurt gooien en ze als een soort muesli eten.
Verstoppingen – Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen…. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Waarom havermout afspoelen? Het weken van havermout of -vlokken, zorgt dat het gehalte aan fytinezuur iets lager is, maar het verdwijnt niet. Ook valt in de praktijk het belemmerend effect op de opname van mineralen ook best mee.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard. Nog niet overtuigd?
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Ben je vooral op zoek naar de lekkerste manier om je havermout klaar te maken? Dan kun je toch beter voor melk kiezen in plaats van water. Daar wordt de pap een stuk romiger en smaakvoller van. De volle variant zorgt voor het meest romige resultaat.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
– Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Omdat de volkoren graankorrel wordt gebruikt, bevat deze pap alle voedingsstoffen die in graan zitten. Het is rijk eiwitten, vezels en koolhydraten. Ook wordt er aan het product zelf niets toegevoegd. Dat maakt Brinta tot een gezonde keuze voor je ontbijt of lunch.
Het zout klinkt gek, maar zorgt er alleen voor dat je havermout (zeker in combinatie met andere ingrediënten) meer smaak krijgt. Je kunt het natuurlijk ook weglaten. Je kunt havermout ook van tevoren maken en later opwarmen.
Van een havermout ontbijt kun je namelijk niet dik worden omdat het langzame koolhydraten zijn. Deze langzame koolhydraten in havermout zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zorgen de eiwitten dat je een langer verzadigd gevoel hebt.
Is je havermout bijna klaar? De truc voor de lekkerste havermoutpap is om hem nog 5-10 minuten afgedekt in de pan te laten staan. Door de restwarmte gaart de havermout nog even na, neemt hij meer melk op en wordt hij lekker zacht en romig. Stop dus op tijd met koken en laat hem nog even nagaren.