Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Wanneer je darmen uit balans of ontregeld zijn, is het belangrijk om extra probiotica in te nemen. Dit kun je halen uit verschillende voedingsmiddelen. Denk aan yoghurt, salami, brie of gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, soja of augurken.
Ondanks de aanwezigheid van verzadigd vet en cholesterol kan kaas volgens recente inzichten een gunstige invloed hebben op de cholesterolwaarden in het lichaam en kan het de kans op het metaboolsyndroom verlagen (1, 2). Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie.
Brie, mozzarella of Goudse kaas: ze kunnen allemaal niet missen in een koolhydraatarm dieet. Niet alleen bij het ontbijt of de lunch, maar ook als tussendoortje kun je prima een stukje kaas eten.
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Bij een borrel serveert men 150 gram kaas per persoon. En als de kaas als dessert wordt gegeten, hou dan rekening met slechts 75 gram per persoon. Serveer de kaasjes altijd op kamertemperatuur. Hiervoor haal je de kaasjes 30-60 minuten voor het serveren uit de koelkast.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Gezond broodbeleg
Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf: Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas.
Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.
Wat is gezonder feta of mozzarella? Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten.
"Brie is het populairste Franse kaasje'', zegt chef-kok Stefan Besse. "Romig in de mond en mild van smaak. Perfecte eigenschappen om een breed publiek aan te spreken.'' De witflorakaas dankt zijn smaak en uiterlijk aan de penicilium candidum, een schimmelkweekje dat wordt toegevoegd aan de gestremde, uitgelekte melk.
Met een koolhydraatarm dieet is het mogelijk om tot wel 2 kilo per week te verliezen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de effectiefste manier is om van ongewenst (buik)vet af te komen. Let op: Dit bereik je alleen als je het koolhydraatarme dieet op een goede manier volgt.
Hoeveelheid eiwit in brie:
5,1 gram. in 1 voor snee (30 gram)
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.
Is brie of camembert gezond? Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd. Dit betekent dat het verhit is tot meer dan 70°C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën doodgaan.