Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft. Veel honden zullen janken, blaffen of piepen. Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair.
Het slopen van spullen in huis, joelen/blaffen als je weggaat of plassen in huis zijn duidelijke gegevens. Je weet zeker dat je hond niet alleen thuis kan zijn. Toch zijn er veel meer honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn, maar niet deze signalen laten zien.
Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Je hond weet wanneer je weg gaat
Honden weten wanneer we weg gaan, we doen lichten uit, sluiten deuren, controleren sloten, pakken autosleutels, doen een jas aan, pakken de boodschappentas, kortom, we werken volgens een vast patroon. En honden reageren daar op, ze kennen ons immers als hun broekzak.
Ga 's ochtends met hem joggen of speel met hem in de tuin. Gooi een bal of frisbee en hij raakt vast wel uitgeput. Als je thuiskomt, zal je hondje maar aan één ding denken: terugkeren naar zijn mand om uit te rusten! Je kunt dan rustig naar je werk vertrekken, en hij zal het niet eens merken.
Verlatingsangst bij honden gaat helaas niet vanzelf over. Het kan zelfs erger worden als je jouw hond alleen blijft laten in de hoop dat het went, of “dat hij of zij het zelf kan oplossen”. In tegendeel, het zal de paniek die je hond voelt waarschijnlijk alleen maar vergroten.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Kan een hond eenzaam zijn? Op sommige dagen lijkt het alsof een hond geluk op 4 poten is. Maar de waarheid is dat honden allerlei emoties kunnen ervaren, zoals geluk, verdriet, etc. En ook eenzaamheid is iets dat zij kunnen voelen.
Samen met jou slapen
Het moge duidelijk zijn dat het een goed teken is als hij graag dicht bij je is en goed kan slapen als jij dicht in de buurt bent. Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou.
Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt. Dit geldt ook voor vakanties.
Honden mogen nooit te lang hun blaas ophouden, omdat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken en uiteindelijk is het niet eerlijk voor hen, omdat het erg ongemakkelijk kan zijn om hun plas lang op te houden.
Verveling, eenzaamheid, te veel prikkels, een gevoel van onveiligheid en spanningen in huis kunnen allemaal leiden tot stress. Deze stress kan zowel lichamelijk als mentaal zijn. Honden die te weinig beweging krijgen, raken vaak gestrest omdat ze hun energie niet kwijt kunnen.
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat je snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat je weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet 'gewoon aan wennen'.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Voor de gezondheid en welzijn van je hond is het beter om je hond niet te lang alleen thuis te laten. Het verschilt natuurlijk per hond hoe lang deze alleen kan blijven. Volwassen honden (ouder dan 18 maanden) kunnen maximaal 4 tot 6 uur per dag alleen blijven. Puppies en jonge honden maximaal 2 uur achter elkaar.
Het is belangrijk dat de hond één keer per dag minimaal een half uur, maar liefst een uur wordt uitgelaten. Dit hoeft niet in één keer te zijn. Het is helemaal prima om dit over 2 keer te verdelen, bijvoorbeeld 2 keer 20 minuten.
Honden die ernstige verlatingsangst hebben moeten rustig wennen aan jouw afwezigheid. Verdwijn gedurende dag voor korte tijd. Ga gewoon even naar een andere kamer en kom na een paar minuten weer terug. Doe alsof er niets aan de hand is en beloon de hond met wat lekkers als hij kalm en ontspannen blijft.
Mensen met verlatingsangst hebben last van symptomen als: Angst om alleen te zijn, dus zonder bekenden om je heen. Extreme jaloezie, als de ander goed op kan schieten met iemand anders, of daar ook leuke dingen mee wil doen. Dit wakkert de angst dat je denkt dat de ander je wil verlaten aan.