Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Je kunt de smaak van je koffie op heel wat manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld met de soort of hoeveelheid melk en koffiesiroop. Maar de grondstof, de koffieboon, zorgt nog altijd voor het grootste verschil in smaak.
Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen. Vindt u de koffie te sterk of te bitter, dan kunt u een grovere maalgraad instellen. Let op: bij donkerder gebrande koffiebonen adviseren wij over het algemeen een grovere maalgraad.
Het hete water komt voor langere tijd in contact met de gemalen koffie, waarna het wordt gefilterd. Een grove maling past hier het beste bij. Wanneer de maalgraad te fijn is, komen de koffiekorrels namelijk door het filter heen.
Zelf je koffiebonen malen is van invloed op de smaak en kwaliteit van je koffie. Dat komt omdat hele koffiebonen een stuk verser zijn dan gemalen koffiebonen in pak. Al enkele minuten nadat bonen worden gemalen, verliezen ze het grootste gedeelte van hun aroma's. Het loont daarom enorm om zelf je koffie te malen.
Robusta bonen zijn sterker en hebben een hoger cafeïnegehalte. Voor een betere kwaliteit koffie kun je het beste Arabica bonen kiezen.
Als de doorlooptijd bij de gewenste hoeveelheid ml maar tussen de 20 tot 30 seconden blijft. Tip: pas elke keer maar 1 variabele aan als je de juiste afstelling zoekt.
Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen, is dit goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachine's. Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
De keuze voor de koffiezetmethode. Een barista zet koffie met een espresso apparaat of met andere koffiezetmethoden zoals de french press, chemex en andere slow koffie zetmethoden. Elke zetmethode vereist een andere maalgraad en levert dus andere resultaten op.
De omgeving, de hoogte en het klimaat waarin de koffieboon geteeld is zijn van invloed op de smaak. De twee populairste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie. Deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten.
1. De beste filterkoffie. De gemalen koffie van Redbeans Gold Label is een 100% arabica melange uit Ethiopië en Zuid-Amerika. Met een perfecte maling voor jouw filterapparaat.
Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
Koffie malen
Een blender is een prima vervanger van een koffiemolen. Doe de koffiebonen in de blender en pulse het geheel een aantal keer tot de bonen gemalen zijn.
De maalgraad is de grootte van het oppervlak van de gemalen koffie dat in aanraking komt met water. Hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie. De maalgraad is één van de variabelen bij het zetten van koffie. Je kan het vergelijken met grote kiezelstenen en zand.
Een fijne maling zorgt namelijk voor tegendruk die belangrijk is voor het zetten van een goede espresso. Met de juiste tegendruk krijg je een espresso met een mooie cremalaag die qua smaak in balans is. Je kunt natuurlijk ook teveel tegendruk hebben, wat resulteert in een kleinere espresso die vaak heel bitter smaakt.
Als je dit belangrijk vindt, kun je beter voor voorgemalen koffie gaan. Verse koffiebonen zijn nu eenmaal duurder. Dat komt omdat koffiebonen sneller verscheept moeten, om te voorkomen dat ze bederven. Iets wat niet het geval is bij voorgemalen koffie: dat is al geconserveerd.
Met behulp van een papieren koffiefilter die in een houder geplaatst wordt, wordt filterkoffie gezet. Die papieren koffiefilter wordt gevuld met gemalen koffie waarop bijna-kokend water geschonken wordt. Onder het filter staat een koffiekan, het liefst au bain-marie.