De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie. Het hele verhaal van allerlei verschillende stoffen is een beetje ingewikkeld, maar er worden zuurteregelaars en extra vetten aan de melk toegevoegd waardoor die beter schuimt en beter samengaat met koffie. '
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Havermelk wordt gemaakt van haver en water. Heel simpel. Ze worden gemengd en geblend tot een 'melk'. Als je de originele versie van Oatly hebt, zit er alleen een beetje zeezout in, in de Barista variant is een zuurteregelaar (dikaliumfosfaat) toegevoegd zodat het beter schuimt en ook een steviger schuim geeft.
Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk. Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
De beste melk voor jouw latte macchiato
Voor het meest romige schuim kies je voor volle, lang houdbare melk. Bewaar de melk koud voor het beste resultaat. Uiteraard kun je jouw latte macchiato ook maken met je favoriete melk. Havermelk, amandelmelk of sojamelk; alles is mogelijk.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Bron van vitaminen B2, B12, D
*De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
De drinks van Alpro Barista zijn speciaal ontwikkeld voor de perfecte koffie bij jou thuis. Je kan Alpro Barista direct uit de koelkast gebruiken in je koffie, maar je kan Alpro Barista ook koud of warm opschuimen.
De nieuwe aflevering van het NPO-programma laat zien dat opschuimmelk bijna 4 procent vet en ruim 3,5 procent eiwit bevat. Soms wordt er ook suiker toegevoegd aan deze melk. Dit zorgt voor een zoetere smaak, maar dit heeft volgens het programma geen invloed op de kwaliteit van het schuim.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen.
(Half)volle koemelk
- Schuimt goed op, vooral de houdbare melk. - Het hogere vetpercentage zorgt voor een heerlijke romige smaak en een dikkere textuur. - Een goeie basis voor latte art!
Creamer kan toegevoegd worden aan je koffieautomaat, indien hier een canister beschikbaar voor is. Anders zijn er ook creamersticks beschikbaar die je achteraf aan de koffie kan toevoegen. Koffiemelk wordt altijd achteraf aan de koffie toegevoegd. Koffiemelk is gemaakt van ingedikte halfvolle melk.
Volle, koude melk – Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino).
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Tip 3: maak melkschuim met een staafmixer
Steek de staafmixer in een kommetje of een grote, langwerpige beker met melk. Zorg ervoor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je een sissend geluid hoort. Zo komt er het beste lucht bij de melk en krijg je meer schuim.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Voor een mooi dikke cremalaag kun je het beste koffiebonen gebruiken die net zijn gemalen. Of houd je koffiebonen heel tot het moment dat ze gemalen zijn voor je espresso. Hoe langer geleden deze maling, hoe minder crema op je kop koffie.