Paardenmest is een ideale meststof omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft en de structuur van de grond aanzienlijk verbetert. In paardenmest zitten onder andere stikstof, magnesium, fosfaat en kalium en daar zijn planten en bloemen dol op.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Geef ieder jaar 200 tot 300 liter mest of compost per 100 vierkante meter voor onderhoud van de bodem.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Koemest en paardemest
Die is van nature stikstofrijk en zuur en daardoor een goede optie voor hortensia's.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Natuurliefhebbers bemesten hun rozen ook graag met paardenmest of koemest. Deze producten bestaan uit stikstof, magnesium, fosfaat en kalium die in de juiste verhouding zijn gecombineerd.
De rol van paarden in de wormencyclus
Om de wormencyclus te doorbreken is het belangrijk om de wormeneitjes systematisch uit het weiland te halen en ze zo van voedingsbodem te ontzien. Dit betekent het opruimen van de mest uit de weide.
Paardenmest is in se prima materiaal om in thuiscompostering te brengen. De vertering van het paard is immers helemaal niet te vergelijken met die van andere grote grazers. Die andere grote grazers herkauwen hun voedsel waardoor hun uitwerpselen vaak heel vochtig zijn en nog weinig structuur en vezels bevatten.
Paardenmest is niet geschikt voor alle planten
Paardenmest heeft een hoge pH-waarde het mag nooit worden toegepast op acidofiele planten (de voorkeur gevend aan een zuur milieu), zoals Japanse esdoorns, camelia's, azalea's, rhododendron. Omdat hun bladeren anders geel worden door gebrek aan ijzer.
Hoeveel paarden mag ik als particulier houden? Wanneer je paarden particulier houdt, ben je dus niet bedrijfsmatig. Er zijn geen wettelijke voorschiften vastgelegd hoeveel paarden je particulier mag houden. Let wel op dat je bij een grote hoeveelheid paarden te maken kan krijgen met milieuvergunningen en de mestwet.
Concreet mag u dus mest opslaan 100 meter in het veld op voorwaarde dat deze mest op dat veld uitgespreid wordt, de mest er max. 2 maanden blijft liggen en de mest 100 m van woningen van derden en op min. 10 m van de perceelsgrens en waterlopen gelegen is.
Hoe veel en hoe vaak een paard mest op een dag verschilt per paard. Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag. Dit verschilt natuurlijk per paard, een groot paard zal een stuk meer mest produceren dan een kleine pony. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag.
Dierlijke meststoffen, zoals paardenmest, bevatten onder andere fosfaat en stikstof. Deze twee stoffen kunnen zorgen voor een vruchtbare bodem. Maar bij overbemesting kan de grond deze stoffen niet goed meer verwerken waardoor de grond verzuurt.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Voor reguliere afzet van mest kan voor 2019-2020 worden gerekend met 5 tot 14 euro per kuub afhankelijk van regionale verschillen, extra kosten voor te verwerken kuubs zijn 1,50 tot 3 euro. Hierbij is uitgegaan van behoud van derogatie voor de lange termijn. De kosten voor mestafzet zijn sterk regionaal gebonden.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar.