U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Als particulier vraagt u het uittreksel voor uzelf aan bij de gemeente waar u ingeschreven bent in het bevolkingsregister of bij het lokale politiekantoor. U kunt het uittreksel online aanvragen of aan het loket.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Ook zonder veroordeling kunt u een strafblad krijgen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar. Dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar);
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Ook alle zedenmisdrijven worden opgenomen in strafblad. Zedendelicten blijven net zoals alle andere correctionele misdrijven levenslang op uw strafblad staan tenzij je met succes een vordering tot eerherstel hebt ingediend bij de Procureur-des-Konings en de rechtbank.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder heeft een strafblad. Het aantal minderjarigen met een strafblad is de afgelopen jaren gedaald. Winkeldiefstal is één van de meest voorkomende misdrijven waarvoor mensen een strafblad kunnen krijgen.
Reizigers met een strafblad of verkeersboete kunnen in veel gevallen gewoon een ESTA aanvragen. Alleen als u veroordeeld bent voor een misdrijf dat heeft geleid tot ernstige materiële schade, ernstig letsel aan een andere persoon, of schade aan een overheidsinstelling, kunt u geen ESTA meer aanvragen.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens.
Hoe pak je het nu praktisch aan om eerherstel of een zuivering van jouw strafblad aan te vragen om een blanco attest van goed gedrag en zeden te bekomen? Hiervoor moet je een schriftelijk verzoek tot eerherstel richten aan de procureur des Konings.
Zo komt een veroordeling door de jeugdrechtbank, toen je nog minderjarig was, alvast niet op je strafregister terecht. Ook een eenvoudige verkeersboete (onmiddellijke inning) komt niet in het strafregister.
Beslissingen tot internering, herroeping van een uitstel/opschorting, de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank, arresten van eerherstel, een veroordeling met eenvoudige schuldigverklaring, ...you name it worden opgenomen op het strafregister.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos.
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
Een strafblad kan in de toekomst problemen geven bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waardoor je niet overal meer stage kan lopen of kan werken. Daarnaast kun je niet meer op vakantie naar landen die mensen met een strafblad het land niet binnen laten, denk aan de Verenigde Staten en Australië.
Opvragen strafblad via advocaat
In het kader van de voorbereiding van de strafzaak krijgt een advocaat altijd een uittreksel justitiële documentatie (strafblad) van justitie toegestuurd.
U krijgt geen VOG als de strafbare feiten belangrijk zijn voor de functie of baan die u wilt. Voor een taxichauffeur bijvoorbeeld is een veroordeling voor rijden onder invloed een probleem.
De VOG-check is een initiatief van Screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met de tool wil Justis onnodige angst voor een afwijzing na de VOG-aanvraag bij mensen wegnemen. Jaarlijks vragen zo'n 1,2 miljoen mensen een VOG aan.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.