Een belangrijk aspect om op te letten is het uitgangsvermogen van de soundbar. Dit wordt weergegeven in aantal watt en wordt verdeeld over het aantal boxen dat de soundbar aanstuurt. Heeft het apparaat dus 100 watt uitgangsvermogen en vijf boxen, dan is er 20 watt vermogen per luidspreker.
Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren. Zo ervaar je namelijk diepe bassen en surround geluid.
Sonos Ray. De enige soundbar in dit lijstje zonder ondersteuning voor ruimtelijk geluid via Dolby Atmos. Wat de Sonos Ray wel biedt, is stereo-geluid waar geen platte tv aan kan tippen. Vier versterkers sturen twee midwoofers en twee tweeters aan, en dat produceert een lekker vol geluid.
Een belangrijk aspect om op te letten is het uitgangsvermogen van de soundbar. Dit wordt weergegeven in aantal watt en wordt verdeeld over het aantal boxen dat de soundbar aanstuurt. Heeft het apparaat dus 100 watt uitgangsvermogen en vijf boxen, dan is er 20 watt vermogen per luidspreker.
Denon DHTS-316BKE2 – Beste budget soundbar (Onder €300) Sonos Playbar met Sub en 2 Sonos One speakers – Beste high-end surround sound pakket. Sonos Beam – Beste slimme soundbar. Samsung HW-S60A – Beste soundbar zonder subwoofer.
Conclusie: soundbar of 5.1 systeem? Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten.
Conclusie. De beste plek om een soundbar te plaatsen is vlakbij je tv. Plaats je hem op een meubel, dan is vlak eronder de beste plek, hang je hem op, dan kan je hem er ook boven hangen. Let er dan wel op dat Dolby Atmos misschien minder goed naar voren komt.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Ook denken veel mensen dat hoe hoger het wattage, des te harder de speaker kan. Dit klopt niet. Hoe hard een speaker kan is ook afhankelijk van de gevoeligheid, de effectiviteit en het frequentiebereik.
Let op je stroomverbruik
Als je het geluid hard zet, verbruikt een soundbar gemiddeld zo'n 14 watt. Soundbars kun je niet uitzetten. In stand-bymodus verbruiken ze gemiddeld 2 watt. Aan stroomkosten ben je per soundbar gemiddeld €28 per jaar kwijt.
Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden. De subwoofer is meestal draadloos (alleen de stroom gaat via het stopcontact), zodat je die mooi uit het zicht kunt zetten.
Een soundbar met tuner is lang niet de enige optie om muziek af te spelen. Zo biedt een bluetooth soundbar zeer veel mogelijkheden, omdat je nummers, podcasts en radio-uitzendingen vanaf een smartphone of tablet draadloos kunt streamen.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Het belangrijkste verschil tussen een optische kabel en HDMI is het aantal ondersteunde audioformaten. De optische kabel ondersteunt 5.1 Dolby Digital en DTS audio. HDMI ondersteunt niet alleen 5.1 Dolby Digital en DTS audio, maar ook Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.
HDMI ARC of digitale optische audio? HDMI ARC is een betere optie. Het ondersteunt Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, en tot 7.1 kanalen ongecomprimeerde audio, terwijl digitaal optisch alleen Dolby Digital en tot 5.1 kanalen ongecomprimeerde audio ondersteunt.
Een soundbar met Wi-Fi neemt velen voordelen met zich mee. De bediening van deze soundbars vindt plaats vanuit één centrale app, het uitbereiden met losse Wifi speakers is eenvoudig en een hele hoop kabels worden overbodig door het draadloze streamen.
Een soort van onuitgesproken regel is dat de breedte van de soundbar tussen de 5 (13 centimeter) en 15 (38 centimeter) inch lager ligt dan de beelddiagonaal van de tv, afhankelijk van het formaat van de tv.
Essentiële uitbreiding: als je in je leven al wat tv's versleet, dan weet je dat de ingebouwde speakers meestal niet je dat zijn. Als je geen handenvol geld wil uitgeven aan een audiosysteem en ook je woonkamer niet vol wil zetten met speakers, dan is zo'n soundbar gewoon een must-have.
De soundbar is zo ontworpen dat de stand-bymodus automatisch wordt ingeschakeld indien er 15 minuten lang geen ingangssignaal wordt ontvangen. Dit kan ook gebeuren als het geluidsniveau van het ingangssignaal laag is.
Variërend van 100 euro tot 1400 euro: Samsung heeft in elke prijsklasse een soundbar. Bovendien kun je kiezen of je een 2.0 bar wilt, of juist een 9.1 bar.
Soorten soundbars en uitbreidmogelijkheden
Deze is er zowel bedraad als draadloos. De draadloze subwoofer kun je overal plaatsen, zelfs onder de bank.