Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette.
Verschil stokbrood en baguette
Nou eigenlijk is er helemaal geen verschil! Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse baguette. Wel is het zo dat ze in Frankrijk verschillende soorten baguettes hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de ficelle (hele smalle baguette), de flûte (de lichtste) en de campagne (boerenbrood).
Le pain (eenvoudig wit brood)
Dat is in principe van hetzelfde witte meel gemaakt en even lang als een baguette, maar wel twee keer zo breed en dik (400 gram). Dus het heeft in verhouding meer zacht brood (mie) en minder korst.
Het gewone stokbrood van 250 gram heeft een klein zusje: la ficelle van 125 gram.
Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het 'gewone' brood.
AMSTERDAM - De Rivercote stokbroden van supermarktketen Lidl zijn de beste afbakbaguettes van Nederland. Dat is de conclusie van een stokbrodentest in het consumentenprogramma Kassa. De baguettes van Lidl kregen eindigden met het rapportcijfer 6,3 op de eerste plaats.
De bereidingswijze van stokbrood komt uit Oostenrijk ergens in de 19e eeuw. Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend. In Frankrijk wordt het stokbrood door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd, omdat het dus uit brood Oostenrijk komt.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette. Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
De Nederlandse consument kan overtuigd worden om een stokbrood te kopen door de krokantheid. Men laat zich ook leiden door de geur: wanneer een stokbrood in de winkel zelf (af)gebakken wordt, zal dit de klant stimuleren om een stokbrood te kopen. Vervolgens hecht men ook belang aan een rustieke, klassieke uitstraling.
Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang.
Ingrediënten. Ingrediënten: TARWEbloem, water, gist, gejodeerd zout, TARWEmoutmeel, TARWEzetmeel, koolzaadolie, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]).
Vanaf T65 wordt het bloem genoemd. T65 bloem is ook het meest geschikt om Frans brood mee te bakken.
Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.
Baguette, flûte, pistolet
Het brood wordt snel hard en wordt daarom zo vers mogelijk gegeten en de hele dag door gebakken. De Franse bakker verkoopt ook een petit pain * (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood).
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Nederlands stokbrood blijft langer vers door toevoegingen. De productietijd van een Frans stokbrood is langer doordat ze het deeg langer laten rijzen. Daardoor is het brood smaakvoller (meer aroma ontwikkeling) dan het Nederlandse stokbrood.
Echt heel veel Fransen doen het: met een stuk brood de restjes van hun bord opvegen en dat opeten. Geen schande, zolang je het bord ook weer niet schoonboent. En volgens een artikel van de Figaro, al uit 2016, is deze gewoonte zelfs in de beste restaurants geen taboe meer.
Omdat ze zo onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, worden kaas, wijn en brood ook wel de Heilige Drie-eenheid op tafel genoemd. Traditioneel eten Fransen aan het eind van iedere maaltijd kaas.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Daar zit inderdaad het grote verschil: door latere werk- en eettijden schuift alles op in Frankrijk. Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
stokbrood (zn): baguette.
Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade. Gebruik kleine flesjes saus in plaats van grote potten.
Belgische bakkers hebben een stokbrood van 133,3 meter gebakken. Daarmee hebben ze het record te pakken. Het vorige record was trouwens 122 meter.