In principe is er geen verschil tussen marktwaarde en taxatiewaarde. Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde.
Heel eenvoudig gesteld zijn dit de opties: Marktwaarde: De theoretische waarde die een huis bezit. Verkoopwaarde: De koopsom die wordt overeengekomen. Taxatiewaarde: De objectieve waardebepaling voor een hypotheekaanvraag.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de lagere taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde kan je niet lenen en dien je daarom zelf te financieren.
De vraagprijs is dus het startpunt van de verkoop en geeft je de kans om een voorstel richting de verkoper te doen. Dit zegt dus niets over de taxatiewaarde of de koopsom.
Een waardebepaling is gratis en aan een taxatie zijn kosten verbonden. Het advies van een waardebepaling is vrijblijvend en een taxatierapport is een officieel rapport en daardoor bindend. Aan een taxatierapport worden specifieke eisen gesteld en worden gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI).
Een taxatie is mensenwerk, dus het kan zo zijn dat de ene taxateur op een andere woningwaarde uitkomt dan een andere taxateur. Maar dit mag nooit een groot verschil in waarde zijn!
De marktwaarde is de waarde van de woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht. Centraal Beheer bepaalt op basis van welke waarde de hypotheek verstrekt wordt. Dat kan zijn: de kooprijs van de woning, koop-/aanneemsom of de getaxeerde waarde van de woning.
Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Er is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn. Echter is er bij een schenking sprake van een bepaalde vrijstelling.
De WOZ-waarde, taxatiewaarde en de verkoopwaarde van jouw woning zijn vaak niet gelijk aan elkaar. De WOZ-waarde komt over het algemeen niet overeen met de taxatiewaarde. De verkoopwaarde kan daarvan nog eens extra verschillen.
Sinds 2018 mag je nog maar 100 procent van de waarde woning lenen. De kosten koper en alles wat je boven de taxatiewaarde van het huis biedt, moet je met eigen geld betalen. Je moet dus extra spaargeld of overwaarde op je huis hebben voor bieden boven de vraagprijs.
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
Hoe wordt de marktwaarde bepaald? Om de marktwaarde van een woning te bepalen wordt gekeken naar de actuele vraag en het actuele aanbod op de markt. Voor wat betreft de vraag wordt er gekeken naar hoeveel vraag er op het moment van waardebepaling is naar dit soort huizen.
De term marktwaarde wordt gebruikt om te beschrijven hoeveel een bezit of bedrijf volgens marktdeelnemers waard is op de financiële markt. Het wordt regelmatig gebruikt om te verwijzen naar de beurswaarde van een bedrijf.
De juiste waarde is afhankelijk van waarvoor deze wordt gebruikt. Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap. Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel.
In het taxatierapport worden verschillende waardes van het huis berekend: de marktwaarde, WOZ-waarde en de herbouwwaarde. De marktwaarde is de woningwaarde als u geen haast heeft en niet gedwongen bent uw huis te verkopen.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
Als je een huis koopt, wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt hij een taxatie verplicht. Dit geldt zowel voor de waarde bij normale verkoop als bij gedwongen verkoop, de executiewaarde genoemd.
Een taxateur doet niets meer of minder dan de woningwaarde berekenen van het optrekje. Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel.
Nu de huizenprijzen zijn gestegen, kan het interessant zijn om je huis te laten taxeren en een taxatierapport te overleggen aan je geldverstrekker. Omdat de geldverstrekker minder risico loopt bij een hogere woningwaarde, kan je renteopslag mogelijk verlaagd worden.
De waarde van uw huis, garage of andere onroerende zaak staat op de WOZ-beschikking van uw gemeente. Die beschikking ontvangt u thuis of u kunt deze bekijken via MijnOverheid.nl. U kunt de WOZ-waarde van uw woning ook (gratis) opvragen via het WOZ-waardeloket.
De taxatiewaarde achterhalen kan alleen door een taxateur in te schakelen die uw huis beoordeelt. De taxateur kan een zelfstandige zijn of iemand die bij een bedrijf werkt voor taxateurs. Bij de meeste taxateurs kunt u van al het onroerend goed een taxatie aanvragen, zoals een beleggingspand en nieuwbouw.
Locatie. De waarde van een huis wordt volgens een oud makelaarsgrapje bepaald door 3 dingen: locatie, locatie en locatie. Hoe ver het is naar het centrum, naar uitvalswegen of naar het openbaar vervoer hebben invloed op de marktwaarde van je huis. Ook het soort wijk en de plaats in de wijk hebben invloed op de prijs.