Een SOA kun je niet oplopen via een (vieze) WC-bril. Een SOA loop je op via seksueel contact, waarbij er direct contact is tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Uitleg: SOA's worden door bacteriën, virussen of parasieten veroorzaakt.
Als je op een wc bril zit, raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen. Daarnaast overleeft een soa maar heel kort buiten het lichaam. Je kunt dus geen soa oplopen door een wc-bril.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Kan ik chlamydia krijgen zonder seks? Nee, je krijgt deze soa niet als je geen seks hebt. Je kunt het wel krijgen zonder dat de piemel in de vagina of kont is geweest. Als de piemel of vagina tegen de ander z'n piemel, vagina of kont aankomt bijvoorbeeld.
Hoe krijg je chlamydia? Je krijgt chlamydia door seks met iemand die besmet is. Vooral door seks zonder condoom. Chlamydia zit in de penis, vagina of anus (poepgat).
Jazeker! Helaas wel: Als je bijvoorbeeld zwanger bent en je hebt een soa, dan kan je baby het ook krijgen. En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed.
Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Herpes: als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Hiv: wordt niet overgedragen door speeksel, er is geen risico bij kussen of tongkussen.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
De kans dat een vrouw met chlamydia een man besmet is bij onveilige seks zo'n 30%. En de kans dat een man met chlamydia een vrouw hierbij besmet is zelfs 45%. Als je eenmaal chlamydia hebt gehad, dan kun je het helaas opnieuw krijgen.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Besmettingsweg: Horizontaal (seksueel) of verticaal (moeder op kind), afhankelijk van het serotype. Incubatietijd: Bij klachten: 1-3 weken. Voor LGV 5 weken. Besmettelijke periode: Onduidelijk, waarschijnlijk lang.
Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Een soa kun je overal ter wereld oplopen.
Een besmet persoon blijft besmettelijk zolang die niet volledig genezen is. Meer dan ooit wordt zelfmedicatie afgeraden; foute behandeling is legio, vermits dezelfde symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers en de behandeling moet worden aangepast aan de diagnose.
Je kunt beter 1 week na je behandeling geen seks hebben. Je kunt de soa in die tijd nog aan een ander geven tijdens seks. Heb je wel seks? Gebruik dan een condoom.
Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.
Heb je vaker chlamydia? Dan wordt de kans dat je als vrouw minder vruchtbaar wordt snel groter. Zorg daarom dat je chlamydia niet opnieuw oploopt.
Chlamydia en gonorroe kunnen lange tijd zonder klachten in de keel aanwezig zijn. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals.
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die tijdens alle seksuele handelingen, met inbegrip van orale seks kan worden overgedragen. Infecties van de keel met Chlamydia komen betrekkelijk weinig voor. Denk, doe en test mee.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Met of zonder vreemdgaan. Wil je de kans dat je een soa van je vaste partner krijgt zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.
Heb je geen klachten? Wacht dan met testen tot 2 weken na je laatste keer seks zonder condoom. Na 2 weken zit er zoveel soa in je plas, vocht uit de vagina, plasbuis of anus (poepgat) dat je het met een test kunt zien. Test je te vroeg, dan kan de test laten zien dat je geen soa hebt, terwijl je wel besmet bent.