Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
Alpaca is zacht, duurzaam, luxe en zijdeachtig. Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is.
In dit geval: hoe dunner, hoe beter. Waarom kriebelen sommige wolsoorten, maar merinowol niet? Dunne, fijne vezels zoals merinowol voelen comfortabeler aan, omdat ze meebewegen met de contouren van je huid. Traditionele wolvezels zijn dikker en voelen stug aan tegen je huid.
Merinowol staat op de vierde plaats en is onder de schapenwol het warmste. Hoewel het niet zo warm is als de bovengenoemde soorten wol, is het wel goedkoper en meer gangbaar.
Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Alpacawol en Merinowol zijn soorten die nauwelijks tot niet kriebelen.
Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen. Merinowol daarentegen is veel zachter en flexibeler. De vezels hebben een kleinere diameter dan gewone wol. Daardoor zijn ze fijner, elastischer en flexibeler.
MERINOWOL IS SUMMER PROOF
Wol staat er om bekend dat het je warm houdt. Dat komt omdat de wolvezel gekroesd is: de minuscule 'luchtkamers' in het breisel/weefsel zorgen voor goede temperatuur-regulerende eigenschappen. Die open structuur zorgt er bovendien voor dat vocht (waaronder transpiratie) makkelijk verdampt.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Wanneer een wollen trui begint te prikken, kun je de trui weer zacht maken door hem in de diepvriezer te stoppen. Maak de trui licht vochtig, stop hem in een plastic zak en laat hem een nachtje in de kou. Daarna rustig liggend ontdooien. Dit helpt trouwens ook tegen statische elektriciteit.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Het Merinoschaap staat bekend om zijn fijne, kwalitatieve wol. De meeste andere schapenrassen geven wat dikkere, maar daardoor ook stevigere vezels, dan het Merinoschaap. Dikkere vezels zijn bijvoorbeeld geschikter voor veelgedragen kleding.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Als je de trui een beetje nat maakt en vervolgens een nachtje in de vriezer legt, worden deze haartjes minder kriebelig. De kou van de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vezels in de trui samentrekken en dus minder kriebelen. Let er wel op dat je de trui lang de tijd geeft om te ontdooien.
Slow Fashion. Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
Dit is superzachte wol. Toegevoegd na 4 minuten: Cashmere is de meest edele wolsoort ter wereld! De cashmere geit leeft van oorsprong in het wild in het Himalaya gebergte.
De stof Acryl lijkt heel erg op wol, zonder dat het kriebelt.
Wol, mohair, alpaca, …, dus alle dierlijke haren hebben een buitenste laag die uit overlappende schubben bestaat. De schubben liggen als dakpannen op elkaar, de randjes van die schubben maken een vezel ruw en prikkerig.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan.
Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde. De betere merken hebben hun dekentjes vaak laten testen op TOG waarde.
Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken.
Er is zoveel kleding, maar welke stof beschermt het best tegen de kou? Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou.