De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Kneuzingen doen vaak pijn, zeker wanneer ze net zijn ontstaan. Een kneuzing ontstaat meestal door contact met harde en stompe objecten. Bij vallen en stoten kan ook een kneuzing ontstaan. Ook bij ruwe contactsporten kan men een kneuzing oplopen.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Een kneuzing gaat steeds gepaard met een beperkte inwendige bloeduitstorting en zwelling. Op de huid zie je een blauwe plek. Als je op die plaats drukt doet dat pijn.
De duur van deze klachten kunnen variëren van weken tot maanden. Hoewel het breken van een bot een zwaarder trauma is, kan het herstel van een botkneuzing langer duren.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Verstuikingen komen voor in gewrichten en kneuzingen kunnen op het hele lichaam voor komen. Daarnaast kan een kneuzing wel op een gewricht zitten maar een verstuiking niet op een andere plek dan een gewricht.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
De spierpijn kan één, twee, drie dagen duren en verdwijnt dan vrij spoedig weer.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Klachten bij een kneuzing
Het is goed aan te wijzen waar de pijn zit. Door op de zere plek te drukken, neemt de pijn toe. Door de val (of een andere gebeurtenis) raken de bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Vaak ontstaat er een bloeduitstorting (blauwe plek of hematoom).
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Als de gewrichtspijn het gevolg is van een kneuzing, verstuiking of blessure kunt u een op te smeren middel met een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen. Sommige mensen hebben hier baat bij.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Arniflor Eerste Hulp gel wordt toegepast bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel. De gel bevat het natuurlijke bestanddeel Arnica montana, wat een stimulerend effect heeft op de doorbloeding van spieren en gewrichten, in het bijzonder indien deze verstoord is door een kneuzing.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
– Druk op de kneuzing is pijnlijk. – Er is een zwelling, bloeduitstorting (hematoom) of blauwe plek. – De blauwe plek kan verschillende kleurveranderingen ondergaan. – Bewegingen van het aangedane lichaamsdeel kunnen pijnlijk zijn omdat de beschadigde structuren dan op rek komen of onder druk komen te staan.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
Wanneer koel je? Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.
Bij een kneuzing ontstaat er geen open wond, de opperhuid blijft heel, maar het onderhuidse weefsel raakt beschadigd. Bloedvaten en cellen gaan hierbij kapot en daardoor komt er bloed en vocht vrij, dat tot een zwelling en blauwe plekken leidt.