De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken rondom je huis worden gemonteerd, vaak is dit aan de gevel, op het dak of op de grond. De binnenunit gebruikt de warmte om water voor verwarming en water voor de kraan op de juiste temperatuur te brengen.
De kelder is meestal de beste plaats om een warmtepomp te laten plaatsen. De kelder is van nature vrij goed geïsoleerd, waardoor je in je leefruimtes geen geluidsoverlast ervaart.
U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen.
De buitenunit kan op de grond of op het dak staan of aan de gevel hangen. Hij moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens met de buren af staan. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Het geluid van een buitenunit van een warmtepomp (of airco) is bij uitstek een soort geluid dat hinder veroorzaakt. Zeker wanneer de unit vlakbij de erfgrens met de buren staat en het geluid voor hen dus harder wordt.
Afstand tussen binnen- en buitenunit
Wil je het meest uit de warmtepomp halen? Plaats de twee delen dan niet verder dan 10 tot 20 meter uit elkaar. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat waardoor het rendement afneemt.
In theorie kan een warmtepomp overal geplaatst worden. Ook in uw woning. Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of een gerenoveerd gebouw.
Als de warmtepomp bijvoorbeeld dicht bij een gevel staat, levert die gevel soms geluidsweerkaatsing op naar de buren. Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst.
Tips bij plaatsing warmtepomp / airco
Om aan de geluidsnorm te kunnen voldoen moeten zelfs deze warmtepompen op een afstand van 3 à 4 meter van de perceelsgrens worden geplaatst om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen.
Waar een warmtepomp moet staan is niet wettelijk vastgelegd. Je kan de binnenopstelling van de warmtepomp dus ook in de garage plaatsen. Ook de zolder of de kelder is een goede mogelijkheid om een warmtepomp te plaatsen, mits de ruimten goed geïsoleerd zijn en er voldoende ruimte voor leidingwerk aanwezig is.
Warmtepomp heeft eigen eindgroep
Het gevraagd vermogen van een warmtepomp is afhankelijk van de woning. Maar zal in de meeste woningen tussen de 2 en 3 kW bedragen. Het is aan te bevelen om daar een aparte groep voor toe te passen. Hiermee voldoe je aan de eis in paragraaf 510.4.2 van de NEN1010.
De buitenunit moet minimaal 35 cm van de muur worden geplaatst.
De kruipruimte is een ideale plaats om warmte-energie te generen mits deze zeer goed geïsoleerd is met Isobooster T3 of T5. Immers de warmtepomp onttrekt warmte-energie uit de kruipruimte en voert deze warmte naar de betreffende ruimten waar warmtevraag is.
Het dak is een logische plek, ook in verband met geluid. En het sluit goed aan bij de installatie die meestal op zolder staat. Een warmtepomp op het dak is bovendien ideaal als er weinig ruimte rondom de woning is.”
Geen warmtepomp kopen
je in een flatgebouw met blokverwarming woont. je je woning niet voldoende geïsoleerd krijgt. je bij het kiezen van een luchtwarmtepomp onvoldoende ruimte hebt voor het plaatsen van een buitenunit, zonder geluidsoverlast voor buren of jezelf.
Voor een volledig elektrische warmtepomp is je huis alleen geschikt als het goed tot zeer goed geïsoleerd is. Goed tot zeer goede isolatie houdt in dat de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd zijn en dat er HR++ glas in de ramen zit. Het bouwjaar van je woning geeft een indicatie van de mate van isolatie.
Een buitenunit van een warmtepomp in de voortuin of een naar openbaar gebied gekeerd erfdeel van meer dan 1 meter hoog, met of zonder ombouw is dus vergunningplichtig, met daarbij een welstandsbeoordeling tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn.
Geluid van de binnenunit
Een binnenunit heeft u nodig bij de bodem en buitenlucht warmtepomp. Gemiddeld genomen maakt deze 40 tot 50 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met een splinternieuwe cv-ketel. In nieuwe en bestaande woningen zou dit dus niet tot extra geluidsoverlast moeten leiden.
Vuistregels voor warmtepompen met een geluidsniveau van maximaal: 70 dB(A) moeten circa 9 meter van de erfgrens worden geplaatst; 65 dB(A) moeten circa 5 meter van de erfgrens worden geplaatst; 60 dB(A) moeten circa 2,5-3 meter van de erfgrens worden geplaatst.
Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
Warmtepompen verwarmen op lagere temperaturen dan een cv-ketel. Om deze reden is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. Wanneer dit niet het geval is gaat er te veel warmte verloren via de vloer, muren of ramen. Als het huis onvoldoende geïsoleerd is, is het rendement van een warmtepomp ongunstig.